Доступність посилання

ТОП новини

У Києві відбулася акція солідарності з журналістами, які стали жертвами воєнних злочинів РФ


Фото Владислава Єсипенка на акції «Воєнні злочини проти журналістів не повинні залишатися безкарними», 1 листопада 2023 року
Фото Владислава Єсипенка на акції «Воєнні злочини проти журналістів не повинні залишатися безкарними», 1 листопада 2023 року

У Києві 1 листопада відбулася акція солідарності «Воєнні злочини проти журналістів не повинні залишатися безкарними», присвячена Міжнародному дню припинення безкарності за злочини проти журналістів. Одним з організаторів акції виступила Національна спілка журналістів України.

Під час дискусії, проведеної в межах акції, обговорювалися ризики та виклики для українських журналістів під час війни і відповідальність Росії за злочини проти українських медійників. Основними темами дискусії стали:

  • Журналістська діяльність у часи війни. Який захист мають журналісти на лінії фронту?
  • Журналісти у полоні. Чому немає механізму для їх звільнення?
  • Медійна діяльність в окупації. Як журналісти продовжують боротьбу на інформаційному полі?
  • Як притягнути до відповідальності росія, винних у скоєних злочинах проти журналістів?


Крім того, під час акції відбувся перформанс від команди «Actors For Future», що символізує журналістську діяльність під час війни. Кожен учасник зустрічі зміг приєднатися до флешмобу на підтримку журналістів у полоні, написавши побажання колегам.

Під час акції організатори також згадали фрілансера проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії Владислава Єсипенка, якого російські силовики звинуватили у «зв’язках з українськими спецслужбами» і «зберіганні й перевезенні боєприпасів», після чого засудили його до 5 років позбавлення волі в колонії загального режиму та штрафу в розмірі 110 тисяч рублів. Російське обвинувачення вимагало для Єсипенка 11 років позбавлення волі.

Крім Єсипенка, організатори також згадали ім’я журналістки і продюсерки Радіо Свобода Віри Гирич, яка загинула внаслідок влучання 28 квітня російської ракети в будинок, в якому вона жила у Києві.

Портрет Віри Гирич на акції «Воєнні злочини проти журналістів не повинні залишатися безкарними», 1 листопада 2023 року
Портрет Віри Гирич на акції «Воєнні злочини проти журналістів не повинні залишатися безкарними», 1 листопада 2023 року

5 жовтня у Києві відбулася пресконференція на тему «Як врятувати Владислава Єсипенка та інших кримських журналістів, ув’язнених Росією?». Її учасники розповіли про поточну ситуацію, в якій перебувають медійники – бранці Кремля, включаючи ув’язненого фрілансера Крим.Реалії Владислава Єсипенка, а також розповіли про представників РФ, причетних до системних переслідувань політв’язнів.

XS
SM
MD
LG