Доступність посилання

ТОП новини

Китай розпочав або готується розпочати постачання летальної зброї до РФ – міністерство оборони Британії


Міністр оборони Великої Британії Ґрант Шаппс
Міністр оборони Великої Британії Ґрант Шаппс

Міністр оборони Великої Британії Ґрант Шаппс звинуватив Китай у наданні Росії летального озброєння, яке може бути використане у війні проти України, повідомляють 22 травня Reuters та Independent.

«Сьогодні я можу оголосити, що ми маємо докази співпраці Росії та Китаю в галузі озброєнь, які застосовуються в Україні», – заявив Шаппс під час конференції з питань оборони в Лондоні.

За його словами, нові дані американської та британської розвідок підтверджують, що «летальна допомога вже надходить чи надходитиме з Китаю до Росії, а звідти – в Україну». Інших подробиць про постачання чи даних розвідки міністр не навів.

Під час свого виступу Шаппс відзначив зближення Росії та Китаю, заявивши, що обсяг торгівлі між країнами зріс на 64%, і це, на його думку, «показує, що йдеться про набагато тісніші відносини (між Москвою та Пекіном)». Також міністр нагадав про нещодавню поїздку Володимира Путіна до Китаю, яку він здійснив невдовзі після інавгурації на пʼятий термін.

За даними західних ЗМІ, за час війни в Україні Китай став для Росії основним постачальником товарів, необхідних для різних озброєнь, у тому числі ракет. Наприклад, Financial Times писала, що в 2023 році 90% чипів, імпортованих Росією, надходили з Китаю і використовувалися у виробництві ракет, танків і літаків. В останньому кварталі минулого року також із Китаю було імпортовано 70% верстатів, які, ймовірно, використовувалися у виробництві балістичних ракет.

Влада Китаю заявляє, що не надає зброю жодній зі сторін російсько-українського конфлікту, який називає «українською кризою».

Форум

XS
SM
MD
LG