Доступність посилання

ТОП новини

Поліція Чехії: депутата Лозового затримали, коли він залишив крамницю, де платив фальшивими купюрами


Депутат Верховної Ради України Андрій Лозовий, архівне фото
Депутат Верховної Ради України Андрій Лозовий, архівне фото

Народного депутата України Андрія Лозового (фракція Радикальної партії) затримали 5 листопада в Чехії після того, як він залишив крамницю на летовищі Праги, де розплачувався фальшивими купюрами. Про це повідомила Радіо Свобода полковник Катержина Рендлова, речниця Служби поліції у справах іноземців, працівники якої затримували депутата.

За її словами, коли продавчиня крамниці «дьюті-фрі» в терміналі аеропорту перевірила подані депутатом 200 євро і з’ясувала, що гроші підроблені, депутат залишив місце події. Викликана поліція вистежила маршрут чоловіка і затримала його вже в літаку рейсом до Києва, повідомила речниця.

У поліції депутат заявив, що не знав про несправжність купюр і що їх йому надав в Україні його асистент. Урешті прокурор, вивчивши справу, ухвалив відпустити іноземця, а поліція у справах іноземців почала кримінальне провадження, яке передала за належністю відділенню економічної злочинності крайового управління поліції міста Праги, повідомила Рендлова.

Вона також підтвердила, що депутат пробув у відділку поліції близько восьми годин. За її словами, цей час перебуває в межах дозволеного законодавством терміну затримання. Речниця пояснила такий тривалий час необхідністю здійснити багато слідчих дій, а також зв’язатися з посольством України, перевірити дипломатичний статус затриманого, викликати і дочекатися перекладача, дипломатичних представників України тощо.

У крайовому управлінні поліції Праги Радіо Свобода підтвердили, що далі ведуть згадане кримінальне провадження за підозрою в кримінальному злочині підробки грошей. Але, наголосив речник управління поручник Томаш Гулан, провадження відкрите «проти невідомого злочинця» – затриманий було український депутат, якого відпустили за рішенням прокурора за результатом розслідування, не має навіть статусу підозрюваного.

Пізно ввечері 5 листопада народний депутат Андрій Лозовий повідомив у фейсбуці, що був затриманий у Празі, коли у крамниці «дьюті-фрі» на летовищі купував подарунок, «і виявилося, що гроші – фальшиві». За його словами, «зняли з літака, як в кіно», завезли у відділок поліції і тримали там вісім годин. «Але, зрештою, розібралися, що я не скоїв злочин, а навпаки – став жертвою шахраїв», – написав Лозовий і також заявив: «Став жертвою валютних аферистів. Помічник міняв кошти – і йому дали фальшиві (він зараз у поліції в Україні пише про це заяву)».

XS
SM
MD
LG