Доступність посилання

ТОП новини

Лукашенко: «на той світ мене з президентського крісла не понесуть»


«Я наївся президентства», додав Лукашенко
«Я наївся президентства», додав Лукашенко

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявляє, що не має наміру «маніпулювати», щоб утриматися при владі. Він сказав про це на прес-конференції в Мінську 1 березня, відповідаючи на питання Радіо Свобода.

«Обіцяю, що на той світ з президентського крісла мене не понесуть, – сказав Лукашенко. – І заради своїх дітей не буду утримувати владу і передавати у спадок – особливо що стосується молодшого сина. Не хочу говорити, що я страждаю – ніхто і не повірить. Я наївся президентства, і знищити країну заради особистих амбіцій – на таке ніколи не піду. Не збираюся продовжувати політичне життя за рахунок інших. Все буде нормально, за нашими законами. Але я не зможу не висунути кандидатуру на посаду президента, щоб не звинуватили мене в боягузтві, що втік».

Він наразі не підтвердив, що в Білорусі збираються провести дострокові вибори президента: експерти побоювалися, що Лукашенко може їх оголосити раніше за встановлений термін, щоб утриматися при владі.

Читайте також: Рецепт довговічності Лукашенка: сила і підступність

«Що стосується парламентських і президентських виборів, ми буквально найближчим часом – напевно, в березні-квітні – збиралися обговорити цю тему й ухвалити рішення щодо термінів їх проведення. Деякі опозиційні засоби масової інформації дорікають, що там на дострокові вибори підемо ... Я вам клянусь: навіть якщо ситуація буде дуже складна, я ніколи не буду маніпулювати громадською думкою».

Лукашенко очолює Білорусь з 1994 року, він вже виграв п’ять виборчих кампаній. У 2004 році в Білорусі було проведено референдум про внесення поправок до Конституції, які зняли обмеження на кількість президентських термінів.

Вибори в 2006 році і 2010 роках закінчилися масовими акціями протесту опозиції.

Результати виборів 2006 року не були визнані ні опозицією, ні країнами Заходу, Європарламент не визнав також результати виборів 2010 року і засудив розгін акцій протесту, які відбулися після голосування. Однак результати виборів 2015 року більшість міжнародних спостерігачів все-таки визнали законними.

XS
SM
MD
LG