Доступність посилання

ТОП новини

Європа більше не може покладатися на США в питаннях безпеки – Макрон


Президент Франції Емманюель Макрон
Президент Франції Емманюель Макрон

Президент Франції Емманюель Макрон 27 липня закликав Європу перестати покладатися на Сполучені Штати в питаннях оборони. На зустрічі з приблизно 250 французькими дипломатами, законодавцями та експертами з міжнародних відносин 40-річний президент заявив, що в найближчі місяці запропонує ЄС активізувати оборонну співпрацю. У цьому контексті також ідеться про переговори з Росією про відносини в галузі безпеки – з огляду на турботу про країни на сході ЄС.

«Європа більше не може покладатися на США в питанні своєї безпеки. Від нас залежать гарантії європейської безпеки», – заявив Макрон.

Минулого тижня зі схожими закликами в газеті Handelsblatt виступив міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас. Він закликав Європу «взяти на себе рівну частку відповідальності» та «створити противагу» Вашингтону, коли відносини між Європою та США стали прохолодними.

Франція та Німеччина впродовж останнього року підтримали ідею створення невеликих спільних європейських сил для реагування і оголосили про плани спільної розробки літака-винищувача.

Читайте також: Трамп: Чорногорія може втягнути НАТО в нову війну

Президент США Дональд Трамп неодноразово вимагав від країн-партнерів по військовому альянсу НАТО збільшити свої внески в бюджет оборонного союзу, який об’єднує Сполучені Штати з більшістю Європи та підкріплює європейську безпеку після Другої світової війни. В іншому разі, наголошував Трамп, США не зможуть гарантувати безпеку країн-партнерів.

XS
SM
MD
LG