Доступність посилання

ТОП новини

«Соратниці Путіна» Матвієнко повідомили про нову підозру – СБУ


Валентина Матвієнко, яка народилася в Україні, очолює Раду федерації РФ з 2011 року
Валентина Матвієнко, яка народилася в Україні, очолює Раду федерації РФ з 2011 року

Служба безпеки України повідомила про підозру голові Ради федерації Федеральних зборів Росії Валентині Матвієнко – відомство заявило про це 24 травня.

СБУ звинувачує російську чиновницю в сприянні війні Росії проти України.

«Фігурантка входить до найближчого кола соратників Путіна та санкціонувала повномасштабне вторгнення РФ. Для цього Матвієнко підписала рішення верхньої палати російського парламенту про введення військ країни-агресора на територію нашої держави», – йдеться в повідомленні.

Також Служба вказує на те, що Матвієнко погодила ратифікацію угод щодо «приєднання» тимчасово окупованих частин Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей до складу РФ. Крім того, вона «координує поширення кремлівського режиму» на окупованих територіях.

Читайте також: СБУ підозрює продюсера Бардаша, який отримав громадянство Росії, в пропаганді війни

Відомство також звинуватило голову Ради федерації РФ у поширенні фейків про Україну, її армію та ситуацію на фронті:

«У ході численних виступів в ефірах російських пропагандистських телеканалів, посадовиця заперечує існування України як суверенної держави і закликає до її повного захоплення. Ініційована СБУ судово-лінгвістична експертиза підтвердила факти злочинної діяльності фігурантки проти нашої держави».

Матвієнко заочно повідомили про підозру в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та виправдовуванні російської збройної агресії.

СБУ вказує на те, що раніше Матвієнко повідомили про підозру за статтями про підбурення до розв’язання та ведення агресивної війни.

Валентина Матвієнко, яка народилася в Україні, очолює Раду федерації РФ з 2011 року. У лютому 2022 року верхня палата російського парламенту під її керівництвом формально дозволила президенту Росії Володимиру Путіну застосовувати російську армію за кордоном.

Форум

XS
SM
MD
LG