Доступність посилання

ТОП новини

Рада готує звернення до країн світу про невизнання Путіна легітимним президентом Росії – Мережко


 18 березня російська Центральна виборча комісія повідомила, що за результатами голосування на президентських виборах Володимир Путін набрав 87,28%.
18 березня російська Центральна виборча комісія повідомила, що за результатами голосування на президентських виборах Володимир Путін набрав 87,28%.

Верховна Рада готує звернення до країн світу про невизнання Володимира Путіна легітимним президентом Росії. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив голова комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко.

«Основний пункт, основна ідея цього звернення полягає в тому, щоби закликати країни світу, парламенти, держави не визнавати Путіна легітимним», – сказав він в ефірі програми Свобода Live.

Мережко зауважив, що таке звернення відображатиме спільну позицію депутатів Верховної Ради України.

«Один з ініціаторів – це голова Верховної Ради. Ну, і наш комітет. Я брав активну участь в опрацюванні цього важливого документу, у тому числі опозиція (брала участь)», – розповів голова комітету.

Він зазначив, що раніше була оприлюднена заява президента Парламентської асамблеї Ради Європи Теодороса Русопулоса, у якій той піддає сумніву легітимність виборів у Росії.

«Українська делегація була одним з ініціаторів закріплення в одній з резолюцій ПАРЄ заклику до невизнання Путіна легітимним. Тобто це результат діяльності української парламентської дипломатії. І я хотів би нагадати, що було ухвалено указ президента, в якому чітко сказано, що Путін не може розглядатися як представник Росії, з ним не можна вести переговори. Тобто це вже закріплено в правовій площині», – додав Мережко.

Раніше в коментарі Радіо Свобода секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов заявив, що Україна не визнаватиме виборів президента Росії, адже у країні «ніяких виборів вже давно немає».

Ще 14 березня Верховна Рада ухвалила звернення до іноземних урядів та парламентів, а також міжнародних організацій через проведення Росією незаконних виборів президента РФ на окупованих територіях України.

15–17 березня в Росії і на окупованих Москвою територіях України відбулося голосування на виборах президента. 18 березня російська Центральна виборча комісія повідомила, що за результатами голосування Володимир Путін набрав 87,28%.

Незалежні спостерігачі та експерти оцінюють вибори як невільні та неконкурентні. Путін, який керує Росією з 2000 року, балотувався на п’ятий термін. Усім кандидатам від непарламентських партій та самовисуванцям, які збирали підписи, Центральна виборча комісія в реєстрації відмовила.

Читайте також: «Результат не був непередбачуваним» – Білий дім відреагував на вибори в Росії

Президент ПАРЄ Теодорос Русопулос заявив, що ці вибори в РФ не мають легітимності, оскільки не було «ні справжніх альтернативних кандидатів, ні вільних ЗМІ, ні спостерігачів, які заслуговують на довіру... Путіну явно бракує будь-яких ознак демократичної легітимності».

У Держдепартаменті США назвали російські вибори «неймовірно недемократичним процесом».

Форум

XS
SM
MD
LG