Доступність посилання

ТОП новини

Рада закликала світову спільноту засудити проведення РФ незаконних виборів на окупованих територіях України


В українському парламенті наголосили, що результати цих незаконних виборів не матимуть жодних юридичних наслідків
В українському парламенті наголосили, що результати цих незаконних виборів не матимуть жодних юридичних наслідків

Верховна Рада під час пленарного засідання 14 березня ухвалила звернення до іноземних урядів та парламентів, а також міжнародних організацій через проведення Росією незаконних виборів президента РФ на окупованих територіях України, йдеться на сторінці парламенту у телеграмі.

У пояснювальній записці до документа вказано, що Верховна Рада звертається до міжнародних партнерів із наступним закликом: «засудити проведення державою-агресором незаконних так званих «президентських виборів» на тимчасово окупованій території України, протидіяти спробам Російської Федерації залучити міжнародних спостерігачів для легітимізації цих «виборів», посилити усі види санкційного тиску на Російську Федерацію».

Також парламентарі наголосили, що результати цих незаконних виборів не матимуть жодних юридичних наслідків та дадуть підстави для невизнання обраного в такий спосіб президента Російської Федерації, зокрема, поставлять під сумнів його правосуб’єктність в міжнародних відносинах.

До спільної заяви приєдналися також голови Комітетів закордонних справ Латвії, Литви, Естонії, Ірландії, Чехії, Бельгії, Данії, Італії, Ісландії, Іспанії, США, Великої Британії, Ізраїлю, Канади, Польщі, Люксембургу, Молдови, Румунії.

Читайте також: Федоров прокоментував підрив автомобіля організаторки незаконних виборів в окупованому Бердянську

Напередодні розвідка Британії спрогнозувала, що окупаційна влада на захоплених територіях України незалежно від результатів незаконних виборів заявить про високу явку виборців з переважною підтримкою президента Росії Володимира Путіна, щоб створити ілюзію «демократичного вибору».

В кінці лютого стало відомо, що на окупованій частині Запорізької області підконтрольна Росії адміністрація почала проводити незаконне дострокове голосування на виборах президента Росії.

ЦВК Росії ухвалила рішення, що незаконне дострокове голосування буде проведено і на окупованих територіях Донецької, Луганської, Запорізької і Херсонської областей. Окуповані регіони України виборча комісія визнала «важкодоступними». Незаконні вибори у Херсонській, Донецькій і Луганській областях почнуться пізніше, повідомляє російська служба Радіо Свобода.

Речник Євросоюзу Пітер Стано 25 лютого заявив, що Європейський союз не визнає результати незаконного голосування, як Росія проведе на тимчасово окупованих територіях України.

Також Центральна виборча комісія України заявила про нелегітимність організації підготовки і проведення виборів президента РФ на окупованих територіях України.

Форум

XS
SM
MD
LG