Доступність посилання

ТОП новини

До розгляду допомоги Україні перейдуть вже найближчим часом – cпікер Палати представників


«Ми розуміємо роль, яку відіграє Америка у світі. Ми розуміємо важливість надіслати світові потужний сигнал про те, що ми підтримуємо наших союзників», – сказав спікер Палати представників.
«Ми розуміємо роль, яку відіграє Америка у світі. Ми розуміємо важливість надіслати світові потужний сигнал про те, що ми підтримуємо наших союзників», – сказав спікер Палати представників.

Основним пріоритетом Конгресу є погодження бюджету уряду США на 2024 рік, а оскільки це питання вже майже вирішене, то до пакета допомоги Україні та партнерам перейдуть вже найближчим часом. Про це під час пресконференції 20 березня заявив спікер Палати представників США, республіканець Майк Джонсон.

«Я не говорив конкретно про механізм фінансування України. Ми говоримо про цілий пакет додаткового фінансування партнерам. Незалежно від того, будуть йти окремо або як пакет. Усі ці речі обговорюються. Я думаю, що в свідомості людей існує велика різниця між летальною допомогою для України та гуманітарним компонентом. Також зараз говорять про те, що ми називаємо актом REPO – законопроєкт щодо можливості використовувати активи російських олігархів і таким чином платити для підтримки України, а потім обговорюється концепція позики», – сказав Джонсон, якого цитує «Голос Америки».

За його словами, серед законодавців зараз ведеться багато вдумливої роботи та обговорення цього питання.

«Ми розуміємо роль, яку відіграє Америка у світі. Ми розуміємо важливість надіслати світові потужний сигнал про те, що ми підтримуємо наших союзників і не можемо дозволити терористам і тиранам крокувати світом», – додав спікер Палати представників.

Конгрес має схвалити бюджет до 22 березня, інакше може відбутись так званий шатдаун – тимчасове припинення роботи урядових установ США. Однак, за словами Джонсона, бюджетні питання вже практично погоджені та мають бути проголосовані вже на цьому тижні, хоча цьому передували «суворі перемовини».

Водночас після 22 березня у засіданнях Палати представників починається двотижнева перерва, тож до законопроєкту про фінансування допомоги Україні, Ізраїлю та іншим партнерам США законодавці, найімовірніше, перейдуть після 8 квітня.

Читайте також: «Цілком конкретна розмова про спільні політичні результати, яких маємо досягти» – Зеленський про зустріч із радником Байдена

Сенат США на нічному засіданні 13 лютого підтримав законопроєкт, який передбачає допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню на суму 95 мільярдів доларів, 60 мільярдів із яких призначаються Києву.

Тепер законопроєкт має схвалити Палата представників американського Конгресу, де більшість мають республіканці. Значна частина з них орієнтується на колишнього президента Дональда Трампа, який критично висловлювався про цей законопроєкт.

Спікер Палати представників Майк Джонсон відкидає схвалений Сенатом 13 лютого законопроєкт, але допускає голосування за «нову пропозицію, що зʼявилася в Палаті представників». За даними CNN, завершити пропозицію і досягти консенсусу можуть наприкінці березня або у квітні.

Форум

XS
SM
MD
LG