Доступність посилання

ТОП новини

Члени громадської ради при МінТОТ заявляють, що їх дискредитують


Будівля Міністерства з питань тимчасово окупованих територій, Київ
Будівля Міністерства з питань тимчасово окупованих територій, Київ

Заяви про непрозорий конкурс до громадської ради при Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій України дискредитують цей орган, заявив у коментарі Радіо Свобода адвокат Геннадій Борисичев, засновник ГО «Всеукраїнська платформа Донбасу». Ця організація – одна з тих, що увійшли до громадської ради МінТОТ.

Борисичев розцінює звинувачення народного депутата Наталі Веселової, за словами якої до ради увійшли некомпетентні організації, з яких деякі мають одних і тих же бенефіціарів, як спробу політиків втручатися в роботу громадських організацій і їх контролювати.

«Наталя Веселова дала, на наш погляд, оціночне й некоректне визначення організаціям, які пройшли конкурс, вказавши, що вони не здатні захистити права переселенців. Політики повинні займатися політикою, а не втручатися в роботу громадських організацій», – сказав Борисичев. За його словами, конкурс відбувся прозоро.

«Залишили збори вісім організацій із 41 присутньої, і лише наприкінці зборів. А до цього вони голосували і висували свої пропозиції протягом двох годин. Ті, хто критикував, були в меншості, це і є демократія: когось більше, когось менше – кого більше, ті й просунули свою думку», – зазначив Борисичев.

За його словами, після того, як громадська рада стане повноважною (міністр підпише наказ про затвердження її складу, а рада збереться й обере своє керівництво), орган візьметься за розробку «дорожньої карти» щодо житлових кредитів для переміщених осіб, пенсійного забезпечення жителів ОРДЛО та спрощення перевірок переселенців.

1 серпня відбулися установчі збори зі створення громадської ради при МінТОТ, під час яких до складу ради увійшли 26 організацій. Згодом близько десяти відомих організацій залишили збори на знак протесту. Зокрема, це «Донбас SOS», ГО «Ерлайт», БФ «Право на захист», «Українська народна рада Донеччини та Луганщини», БО «Благодійний фонд допомоги батальйону «Донбас», «Міжнародна агенція змін».

Позафракційний народний депутат Наталія Веселова після цього заявила, що міністерство боїться відкритості й критики. За її словами, до громадської ради увійшли люди, які не спроможні захистити права внутрішньо переміщених осіб і мешканців окупованих територій.

Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука, навпаки, заявив, що вибори до ради відбулися чесно і підстав для перевиборів немає.

XS
SM
MD
LG