Доступність посилання

ТОП новини

Російські ЗМІ: у Москві пройшов обшук у офісі виробників ракети «Циркон»


Запуск ракети «Циркон» з корабля «Адмірал Горшков» у Білому морі, липень 2019 року
Запуск ракети «Циркон» з корабля «Адмірал Горшков» у Білому морі, липень 2019 року

У Москві співробітники поліції та ФСБ провели обшук в офісі «Науково-дослідного центру автоматизованих систем конструювання», повідомляють російські медіа 4 квітня.

НДЦ АСК входить до складу корпорації «Тактичне ракетне озброєння», яка виробляє гіперзвукові ракети «Циркон». У лютому повідомлялося, що російська армія почала застосовувати «Циркони» під час обстрілів України.

Одночасно з цим, за повідомленнями, обшук пройшов у компанії «Сирена-Тревел», розробника російської системи бронювання авіаквитків Leonardo, офіс якого розташований в одній будівлі з НДЦ АСК.

Читайте також: Гуменюк пояснила, чому армія РФ збільшила застосування балістики з Криму

ЗМІ зазначають, що про причини оперативних заходів в офісі НДЦ АСК нічого не повідомляється, проте обшук у «Сирена-Тревел» пов’язаний «з масштабними атаками на ІТ-інфраструктуру російської системи бронювання квитків, з якими компанія зіткнулася восени минулого року».

Стверджується, що компанія сама повідомила правоохоронні органи «про інциденти у сфері інформаційної безпеки» і «надає доступ до всіх необхідних документів і даних під час розслідування».

Чи пов’язані обшуки в НДЦ АСК і «Сирена-Тревел» між собою – невідомо. Про будь-які успішні хакерські атаки щодо виробників ракети «Циркон» раніше нічого не повідомлялося.

Читайте також: У Повітряних силах ЗСУ розповіли, чи застосовувала РФ «Циркони» під час останніх атак і що це може означати

Восени 2023 хакери з угруповання Muppets, ймовірно, пов’язаного з Україною, зламали базу даних системи «Сирена-Тревел» з інформацією про пасажирів російських авіакомпаній «Аерофлот», «Росія», Azur Air, Red Wings, «Перемога» та «Уральські авіалінії». Хакери стверджували, що отримали доступ до 664,6 мільйона записів про авіаперельоти в період з 2007 по 2023 рік, зокрема прізвища, імена та телефони пасажирів, їх маршрути та інформацію про ціну квитків.

Наразі відомо про три випадки застосування «Цирконів» по території України: 30 грудня 2023 року по цивільній інфраструктурі Запоріжжя; 7 лютого та 25 березня 2024 року по цивільній інфраструктурі Києва. В усіх трьох випадках «невразливі» ракети збивали.

Форум

XS
SM
MD
LG