Доступність посилання

ТОП новини

МОЗ: на медзаклади первинної допомоги направили додатковий мільярд гривень


За даними МОЗ, вже понад 28 мільйонів українців обрали своїх сімейного лікаря, терапевта або педіатра для своїх дітей
За даними МОЗ, вже понад 28 мільйонів українців обрали своїх сімейного лікаря, терапевта або педіатра для своїх дітей

Кабінет міністрів України перерозподілив один мільярд гривень на оплату послуг у медзакладах, де працюють сімейні лікарі, терапевти і педіатри. Відповідну постанову ухвалили на засіданні уряду 24 липня, повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров’я.

За даними МОЗ, вже понад 28 мільйонів українців обрали своїх сімейного лікаря, терапевта або педіатра для своїх дітей.

«Через дуже високу динаміку укладання декларацій, виникла потреба у додатковому фінансуванні на гарантовану оплату послуг первинної медичної допомоги Національною службою здоров’я. Зазначимо, що кожен українець вперше отримав можливість вільно обирати сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів – 70% задоволені спеціалістом, якого обрали, згідно з опитуванням соціологічної групи «Рейтинг», – йдеться в повідомленні.

У міністерстві нагадали, що всі комунальні заклади первинної допомоги перейшли на фінансування за принципом «гроші йдуть за пацієнтом» – вони отримують кошти за послуги, які надають пацієнтам. Дохід залежить від обсягу роботи.

«В ефективних закладах первинної допомоги, які долучилися до трансформації, зарплати медичних працівників зросли в 2-4 рази. Для багатьох лікарів, медсестер і медбратів первинки це відображається в зарплаті у понад 10, 15 і 20 тисяч гривень», – заявляють у МОЗ.

Національна служба здоров’я України, за даними МОЗ, від початку року виплатила закладам первинної допомоги більше ніж 9,6 мільярда гривень за договором.

У 2020 році має запрацювати програма медичних гарантій, до якої увійдуть послуги первинної, спеціалізованої амбулаторної, стаціонарної медичної допомоги, а також екстрена, паліативна і реабілітаційна допомога, а медичні заклади усіх рівнів перейдуть на модель фінансування Національної служби здоров’я згідно з законом «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення».

XS
SM
MD
LG