Доступність посилання

ТОП новини

Денісова: кримчанин Мустафаєв, який перебуває у СІЗО, просить перевірити його на коронавірус


Сервер Мустафаєв
Сервер Мустафаєв

Фігурант другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» Сервер Мустафаєв вимагає перевірити його на наявність коронавірусу. Про це повідомила український омбудсмен Людмила Денісова.

«Російська влада в умовах оголошеної Всесвітньою організацією охорони здоров’я пандемії коронавірусної інфекції вже понад два тижні не надає жодної медичної допомоги незаконно утримуваним громадянам України Серверу Мустафаєву та Ернесу Аметову», – мовиться у повідомленні.

Денісова зазначила, що, попри наявні ознаки респіраторного захворювання, сьогодні кримських татар доставили до суду, де продовжувалися слухання у їхній справі.

«Попри те, що Сервер Мустафаєв подав до суду клопотання з вимогою викликати лікарів, аби провести необхідні аналізи, в тому числі і на коронавірус, та встановити точний діагноз стану його здоров’я, медична допомога громадянину України так і не надається», – розповіла омбудсмен.

Денісова закликала свою російську колегу Тетяну Москалькову забезпечити проведення кваліфікованої діагностики стану здоров’я громадян України Сервера Мустафаєва та Ернеса Аметова і надати їм необхідну допомогу.

«Прошу представників міжнародних правозахисних організацій застосувати всі наявні важелі впливу на країну-агресора Росію, аби забезпечити дотримання основоположного права на життя незаконно ув’язнених громадян України, гарантованого Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод», – мовиться у повідомленні Денісової.

У жовтні 2017 року російські силовики заарештували шістьох жителів Бахчисарая. Це Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Мемет Бєлялов, Сейран Салієв, Сервер Зекір’яєв і Ернес Аметов. ФСБ Росії інкримінує їм участь у забороненій в Росії та анексованому нею Криму організації «Хізб ут-Тахрір».

21 травня 2018 року в Криму затримали координатора «Кримської солідарності» Сервера Мустафаєва і жителя села Долинне Бахчисарайського району Едема Смаїлова. Звинувачення проти них долучили до бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір».

XS
SM
MD
LG