Доступність посилання

ТОП новини

МВС: співробітника ФСБ Росії судитимуть за захоплення управління прикордонної служби та прикордонного загону в Криму


Російські військові без знаків розрізнення на вулицях Сімферополя, 28 лютого 2014 року
Російські військові без знаків розрізнення на вулицях Сімферополя, 28 лютого 2014 року

Міністерство внутрішніх справ України повідомило 17 грудня про завершення спеціального досудового розслідування щодо громадянина Росії, який у 2014 році сприяв захопленню Азово-Чорноморського регіонального управління Державної прикордонної служби України та Сімферопольського загону.

«Під час досудового розслідування встановлено, що співробітник ФСБ РФ у березні 2014 року, перебуваючи на території України в місті Сімферополі АР Крим, за попередньою змовою з іншими представниками ФСБ та Збройних Сил РФ, сприяв захопленню Азово-Чорноморського регіонального управління Державної прикордонної служби України та Сімферопольського прикордонного загону. Зокрема шляхом умовлянь, підкупу та погроз обвинувачений закликав військовослужбовців військових частин не чинити спротиву підривним діям військових підрозділів РФ та їх переходу на бік російської прикордонної служби», – ідеться в повідомленні.

Обвинувальний акт направлений до суду. Співробітнику ФСБ інкримінується пособництво у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, підбурювання до вчинення державної зради та пособництво у веденні агресивної війни (ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110, ч. 4 ст. 27, ч. 1 ст. 111, ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 КК України).

Досудове розслідування здійснювали слідчі Головного слідчого управління СБУ за процесуального керівництва прокурорів Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, та Офісу Генпрокурора.

Окупація та анексія Криму Росією

У лютому 2014 року в Криму з'являлися озброєні люди в формі без розпізнавальних знаків, які захопили будівлю Верховної Ради Криму, Сімферопольський аеропорт, Керченську поромну переправу, інші стратегічні об'єкти, а також блокували дії українських військ. Російська влада спочатку відмовлялася визнавати, що ці озброєні люди є військовослужбовцями російської армії. Пізніше президент Росії Володимир Путін визнав, що це були російські військові.

16 березня 2014 року на території Криму і Севастополя відбувся не визнаний більшістю країн світу «референдум» про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу.

Ні Україна, ні Європейський союз, ні США не визнали результати голосування на «референдумі». Президент Росії Володимир Путін 18 березня оголосив про «приєднання» Криму до Росії.

Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції.

Росія заперечує анексію півострова та називає це «відновленням історичної справедливості».

Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

XS
SM
MD
LG