Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз» уточнив в арбітражі оцінку збитків від захоплення Росією активів групи в Криму


НАК «Нафтогаз України» уточнила в міжнародному арбітражному провадженні проти Росії оцінку збитків від захоплення Росією активів групи в Криму: ця сума становить близько 8 мільярдів доларів, повідомили в компанії.

Як мовиться в повідомленні, «Нафтогаз» – точніше, сама НАК «Нафтогаз України» і ще шість компаній Групи «Нафтогаз» – подали відповідь на зустрічну заяву Росії щодо розміру компенсації збитків у межах арбітражного провадження при Постійній палаті Третейського суду в Гаазі, при цьому «Нафтогаз» додатково обґрунтував свою заяву щодо розміру компенсації збитків, завданих незаконною експропріацією кримських активів групи в 2014 році: розмір збитків плюс відсотки оцінюється приблизно в 8 мільярдів доларів США.

Росія не заперечує, що незаконно експропріювала активи «Нафтогазу», але стверджує, що не винна «Нафтогазові» ніякої компенсації, повідомили в компанії.

Ідеться про арбітражний процес, що триває вже кілька років. Іще в лютому 2016 року НАК «Нафтогаз України», ДАТ «Чорноморнафтогаз», ПАТ «Укртрансгаз», САРС «Лікво», ПАТ «Укргазвидобування», ПАТ «Укртранснафта» і ДК «Газ України» вручили Росії як державі офіційне письмове повідомлення про інвестиційній спір у рамках двосторонньої угоди про взаємний захист інвестицій між Україною і Росією через незаконну експропріацію Росією інвестицій групи «Нафтогаз» на території Криму. Арбітражне провадження за цим спором було розпочате в жовтні 2016 року.

Усні слухання з питань юрисдикції й відповідальності відбулися в арбітражі у травні 2018 року. У лютому 2019 року трибунал ухвалив рішення на користь «Нафтогазу»: він визнав свою юрисдикцію на розгляд справи, а також визнав, що Росія на порушення своїх зобов’язань за інвестиційною угодою незаконно експропріювала активи «Нафтогазу». Ідеться, зокрема, про виробничі активи «Чорноморнафтогазу» й інших дочірніх компаній «Нафтогазу» на окупованому Росією півострові. Головну частину суми збитків становить вартість газу в кримських надрах, права на який належать «Нафтогазові».

Нинішня, друга, стадія арбітражного провадження стосується лише визначення розміру компенсації втрат «Нафтогазу». Росія в грудні 2019 року подала зустрічну заяву щодо розміру компенсації збитків, але не заявила ніякого альтернативного розрахунку збитків.

Усні слухання з питань розміру компенсації відбудуться в травні 2020 року в Гаазі, а остаточне рішення щодо суми компенсації очікується до середини 2021 року, повідомили в «Нафтогазі».

Виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко, повідомляючи 10 лютого про підготовку нинішньої відповіді на зустрічну заяву Росії, наголошував, що в арбітражі щодо активів у Криму українській нафтогазовій групі протистоїть держава Росія, а не російська газова компанія «Газпром», і тому цей арбітраж не підпадає під угоду про врегулювання з «Газпромом», яку Нафтогаз уклав у грудні 2019 року після того, як «Газпром» виконав рішення Стокгольмського арбітражу сплатити «Нафтогазові» компенсацію в розмірі 4,6 мільярда доларів плюс 400 мільйонів доларів відсотків на дату остаточного розрахунку і погодився продовжити транзит газу.

XS
SM
MD
LG