Доступність посилання

ТОП новини

Генсек НАТО: Туреччина та Швеція проведуть переговори наступного четверга


 На зустріч обговорюватимуть заявку Стокгольма на приєднання до Альянсу
На зустріч обговорюватимуть заявку Стокгольма на приєднання до Альянсу

Дипломати Туреччини та Швеції зустрінуться в штаб-квартирі НАТО наступного четверга, 6 липня, для переговорів щодо заявки Стокгольма на приєднання до Альянсу, заявив генсек НАТО Єнс Столтенберґ.

«Настав час вітати Швецію як повноправного члена НАТО», – сказав Столтенберґ на пресконференції, повідомляє AFP.

Колеги з НАТО наполягають на тому, щоб Туреччина дала зелене світло Швеції до саміту в Литві 11-12 липня.

Як повідомляє Reuters, президент Туреччини Таїп Ердоган провів телефонну розмову з канцлером Німеччини Олафом Шольцем, під час якої, серед іншого, обговорювався вступ Швеції в НАТО.

Ердоган сказав, що Швеція зробила кроки в правильному напрямку, маючи на увазі закон про тероризм, але у Швеції прихильники Робітничої партії Курдистану (РПК) продовжують організовувати демонстрації та фінансувати терористичні групи, що є «неприйнятним» для Туреччини.

Читайте також: Ердоган щодо розширення НАТО: «Швеція має зробити свою частину»

Саміт НАТО запланований на 11 та 12 липня у Вільнюсі.

Швеція та Фінляндія подали заявки на вступ до НАТО в травні 2022 року через повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Для вступу до альянсу необхідне схвалення всіх його членів. Фінляндію прийняли до НАТО в квітні 2023 року.

Заявку Швеції досі не ратифікували Угорщина та Туреччина. Анкара вимагає від Швеції видачі представників «Робітничої партії Курдистану», яку турецька влада вважає терористичною організацією.

XS
SM
MD
LG