Доступність посилання

ТОП новини

Ніщук про знахідки на Поштовій: музей має бути саме там, де археологи виявили пам’ятки


Раніше Міністерство культури розпочало процедури, необхідні для надання статусу пам’ятки національного значення знахідкам на Поштовій площі
Раніше Міністерство культури розпочало процедури, необхідні для надання статусу пам’ятки національного значення знахідкам на Поштовій площі

Уряд України виступає партнером науковців і громадянського суспільства у справі надання археологічному об’єкту на Поштовій площі в Києві статусу національної пам’ятки історії, заявляє міністр культури України Євген Ніщук.

На відкритті міжнародної конференції «Поштова площа у Києві: історичний та культурний виміри» він наголосив, що знайдені на Поштовій площі артефакти доби давнього і середньовічного Києва мають бути збережені у тому місці, де вони розташовані, де з часом має бути організований археологічний музей.

Читайте також: Криза київських артефактів: що загрожує знахідкам на Поштовій площі?

«Музей має бути саме там, де археологи знайшли свої знахідки, цей об’єкт на Поштовій площі цей вартує того, щоб провести належну консервацію і зберегти артефакти, які там є. Тут має бути розуміння усіх: і держави, й інвесторів, з якими київська влада підписувала угоди», – зазначив Ніщук.

Він також нагадав, що Міністерство культури розпочало процедури, необхідні для надання статусу пам’ятки національного значення знахідкам на Поштовій площі.

Раніше Верховна Рада ухвалила постанову про збереження історико-культурної спадщини, створення національного музею на цьому місці.

Стародавню вулицю часів Київської Русі на Поштовій площі розкопали навесні 2015 року під час будівництва торгового центру. За оцінками археологів, дерев’яні споруди тут були зведені у ХI–XII століттях. Одна з них могла бути майстернею для виготовлення жіночих прикрас зі скла, бо в ній знайшли свинцеву суміш, яку використовували у такому виробництві, а також шматки жіночого браслета.

У листопаді 2017 року комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності рекомендував тимчасово зупинити будівництво на Поштовій площі в центрі Києва до затвердження дорожньої карти археологічного дослідження території і музеєфікації об’єкта культурної спадщини.

У червні цього року мер Києва Віталій Кличко заявив, що на місці розкопок на Поштовій площі створять музей.

XS
SM
MD
LG