Доступність посилання

ТОП новини

НСТУ стурбована втручанням у приватне життя та роботу журналіста Седлецької – заява


Автор і ведуча програми «Схеми», журналіст-розслідувач Наталка Седлецька
Автор і ведуча програми «Схеми», журналіст-розслідувач Наталка Седлецька

Національна суспільна телерадіокомпанія України стурбована втручанням у право на приватність головного редактора програми «Схеми» Наталки Седлецької «без належних обґрунтувань необхідності та тривалості періоду такого втручання». Про це йдеться у заяві суспільного мовця щодо рішення Печерського суду Києва, який надав Генпрокуратурі доступ до SMS, дзвінків та місць перебування телефону Седлецької протягом 1,5 року.

«В ухвалі суду також немає обґрунтування мотивів, з яких суд вирішив надати слідству доступ до інформації з мобільного за такий тривалий період. Припускаємо, що фактично суд надав слідству доступ до значно більшої кількості інформації, ніж це потрібно в конкретному розслідуванні», – мовиться в заяві.

Слідство може отримати доступ до відомостей, які взагалі не стосуються згаданого кримінального провадження, проте стосуються особистого життя журналістки чи її роботи як автора програми «Схеми: Корупція в деталях».

У телерадіокомпанії також зазначили, що «стурбовані втручанням у право на приватність Наталки Седлецької без належних обґрунтувань необхідності та тривалості періоду такого втручання», і пообіцяли уважно стежити за дотриманням усіх законодавчих норм та процедур в ході слідства та інформувати громадськість у випадку виявлення порушень.

Читайте також: Це превентивний удар проти всіх джерел журналістів – юрист про дії силовиків щодо Седлецької​

27 серпня Печерський районний суд Києва на вимогу Генеральної прокуратури дав їй дозвіл отримати від провайдера інформацію з телефону Седлецької. В ухвалі йдеться про надання доступу слідству до дзвінків і смс-повідомлень журналістки з липня 2016-го по листопад 2017 року та до даних про місце розташування її телефону протягом цих 17 місяців.

Радіо Свобода обурене цією ухвалою. Адвокат Радіо Свобода Анатолій Попов назвав цей захід надмірним і таким, що «як порушує у цілому права людини на повагу до приватного життя, так і є тиском на роботу журналіста в рамках виконання його професійних обов’язків і незаконним доступом до джерел інформації журналіста».

Натомість у Генпрокуратурі запевняють, що не будуть прослуховувати зміст розмов Наталії Седлецької, не здійснюватимуть втручання в її професійну діяльність і особисте життя, а дані з телефону журналістки необхідні слідству «за фактами можливого розголошення директором Національного антикорупційного бюро України Артемом Ситником відомостей, що становлять державну таємницю».

Як наголошує Радіо Свобода, редакція «Схем» здійснила та оприлюднила низку розслідувань про українських високопосадовців, включно з діяльністю генерального прокурора України.

XS
SM
MD
LG