Доступність посилання

ТОП новини

ОПУ: до Великодня має відбутися наступний обмін утримуваними особами з ОРДЛО


8 квітня відбулося засідання ТКГ у форматі відеоконференції
8 квітня відбулося засідання ТКГ у форматі відеоконференції

В Офісі президента України у середу повідомили, що в рамках засідання Тристоронньої контактної групи у форматі відеоконференції були досягнуті «принципові домовленості» щодо списків для взаємного звільнення утримуваних осіб і дати такого звільнення.

«Під час відеоконференції ТКГ були досягнуті принципові домовленості щодо списків для взаємного звільнення утримуваних осіб, а також дати – не пізніше Великодня. Крім того, на сьогоднішньому засіданні ТКГ обговорили питання гуманітарного розмінування територій. Сторони мають надати ОБСЄ список таких об’єктів для розмінування та гарантувати безпеку на всіх ділянках. Під час відеоконференції сторони ТКГ продовжили переговори щодо визначення наступних ділянок розведення сил та засобів на Донбасі», – йдеться в повідомленні.

Водночас підтримувані Росією бойовики на своїх ресурсах теж пишуть про домовленість із Києвом щодо обміну. В угрупованні «ДНР» стверджують, що було «погоджено проведення обміну полоненими за формулою «10 на 8» до Великодня». Угруповання «ЛНР» на своїх ресурсах повідомило, що обмін мають провести не пізніше 17 квітня за формулою «11 на 8».

31 березня 2020 року голова Офісу президента України Андрій Єрмак заявив, що обміни утримуваними особами з підтримуваними Росією бойовиками можуть початися за два тижні.

Останній обмін утримуваними між Україною й угрупованнями «ЛДНР» відбувся 29 грудня 2019 року. З території ОРДЛО був звільнений 81 українець: 76 із них повернулися на підконтрольну українському уряду територію, ще п’ятеро вирішили залишитися на території, що контролюється російськими гібридними силами. Із 76 звільнених: 12 – тепер уже колишні військовополонені, 64 – цивільні. Протилежній стороні передали 124 особи.

XS
SM
MD
LG