Доступність посилання

ТОП новини

В ООН закликали не атакувати об’єкти інфраструктури в Росії


«Ми виступаємо проти та закликаємо припинити всі атаки на цивільну інфраструктуру»
«Ми виступаємо проти та закликаємо припинити всі атаки на цивільну інфраструктуру»

Речник генерального секретаря ООН Стефан Дюжаррік під час брифінгу 2 квітня закликав припинити удари по «цивільній інфраструктурі» в Росії, відповідаючи на запитання про атаку об’єктів у Татарстані.

«Ми виступаємо проти та закликаємо припинити всі атаки на цивільну інфраструктуру», – вказано у стенограмі брифінгу речника.

Під час спілкування з журналістами Дюжаррік також зауважив, що тривають атаки на критично важливу інфраструктуру в Україні, а гуманітарні працівники надають підтримку людям по всій країні. Втім, у цьому контексті, не закликав Росію припинити удари.

Вранці 2 квітня дрони атакували підприємства Татарстана – в Єлабузі та Нижньокамську. Місцева влада заявила, що серйозних руйнувань немає, а технологічний процес підприємств не порушений. Українські медіа з посиланням на джерела у ГУР МО повідомили, що це спецоперація українських розвідників. У розвідці уточнили, що безпілотники атакували завод у Єлабузі, на якому збирають іранські «шахеди», маркуючи їх під «Герань-2».

Керівництво особливої економічної зони «Алабуга», гендиректор генерального директора Тимур Шагівалєєв заявив, що дрони були «оснащені обладнанням країн НАТО». Про яке саме обладнання йдеться, він не уточнив.

Читайте також: В ISW проаналізували значення українських ударів по Татарстану

Також повідомлялося, що один з безпілотників спробував ударити по нафтопереробному заводу «ТАНЕКО» та поцілив у технологічну установку, після чого почалася пожежа. Джерело Радіо Свобода повідомило, що атака дронів на нафтопереробний завод у Нижньокамську була спільною операцією Служби безпеки України та Головного управління розвідки. За даними джерела, український дрон влучив в установку первинної переробки нафти на НПЗ. Потужність цієї установки складала 8 мільйонів тонн нафти.

Це була перша атака дронів по території Татарстану від початку повномасштабної війни Росії проти України.

У коментарі Радіо Свобода представник Головного управління розвідки Міноборони зазначив, що Україна веде оборонну війну, однак це не означає військові дії лише на її території. Він підтвердив, що на території Росії «не залишається безпечних місць».

Форум

XS
SM
MD
LG