Доступність посилання

ТОП новини

Військові уточнили свою реакцію на обстріли на Донбасі


На Донбасі порушено режим тиші – відео бою під Красногорівкою
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Російські гібридні сили на Донбасі відкрили вогонь по позиціях українських військових неподалік Красногорівки – солдатам довелося відкрити вогонь у відповідь

У пресцентрі Об’єднаних сил, що ведуть операцію проти російських гібридних сил на окупованій частині Донбасу, уточнили реакцію українських військових на обстріли чи інші ворожі дії противника.

«Командування операції Об’єднаних сил повідомляє, що у разі загрози життю та здоров’ю наших воїнів, при спробах захоплення територій, прориву ворожих розвідувально-диверсійних чи штурмових груп військовослужбовці Об’єднаних сил завжди дають адекватну відповідь, відкриваючи вогонь по противнику», – заявили у пресцентрі.

Військові також запевнили: «Об’єднані сили продовжують виконувати бойові завдання щодо відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації».

Раніше практично кожного дня повідомлення пресцентру Об’єднаних сил про події на фронті майже не містили згадок про дії українських військових у відповідь на дії бойовиків, натомість майже щоразу повторювалася фраза: «Підрозділи Об’єднаних сил дотримуються умов припинення вогню та перебувають напоготові до адекватного реагування на будь-які підступні та провокаційні дії противника».

Як повідомляли, зокрема, в пресцентрі раніше 29 лютого, протягом дня російські гібридні сили 11 разів порушили режим припинення вогню, внаслідок цих обстрілів двоє військовослужбовців Об’єднаних сил були поранені. В іншому повідомленні уточнили, що поранення сталися внаслідок обстрілу міста Мар’їнки, що межує з окупованим Донецьком на захід від нього. Як повідомляли в пресцентрі, через той обстріл довелося припинити пропуск через тамтешній КПВВ.

На лінії фронту теоретично чинне чергове перемир’я, що, як і попередні, було проголошене як всеосяжне, безумовне, стале і безстрокове. Та, як і всі попередні, воно було порушене майже відразу після заявленого початку і відтоді порушується постійно. А останніми днями інтенсивність порушень значно зростає.

Припинення вогню й раніше не раз проголошувалися як «безстрокові і сталі», але порушувалися практично відразу. При цьому сторони заперечують свою вину в цих порушеннях і звинувачують противників у провокаціях.

Унаслідок російської гібридної агресії на сході України з квітня 2014 року, за оцінками ООН станом на 31 жовтня 2019 року, загинули від 13 тисяч до 13 тисяч 200 людей, із яких було щонайменше 3 тисячі 354 цивільних, приблизно 4 тисячі 100 українських бійців і приблизно 5 тисяч 650 членів російських гібридних збройних формувань. За цими ж даними, за цей час російської агресії також були поранені від 29 тисяч до 31 тисячі людей: приблизно від 7 тисяч до 9 тисяч цивільних, від 9 тисяч 500 до 10 тисяч 500 українських бійців і від 12 тисяч 500 до 13 тисяч 500 членів російських гібридних збройних формувань.

XS
SM
MD
LG