Доступність посилання

ТОП новини

Дослідження: корупція, недовіра до судів та фінансової системи – основні гальма для інвестицій


Генеральний директор Dragon Capital Томаш Фіала (на фото) вважає, що українська влада мусить ефективніше протидіяти корупції і забезпечити верховенство права
Генеральний директор Dragon Capital Томаш Фіала (на фото) вважає, що українська влада мусить ефективніше протидіяти корупції і забезпечити верховенство права

Велике поширення корупції в Україні, недовіра до судової системи, нестабільна фінансова система, монополізація та олігархізація ринків – це основні перешкоди для приходу іноземних інвестицій до України. Такими є результати опитування іноземних інвесторів, яке щороку проводять Європейська бізнес-асоціація, Dragon Capital та Центр економічних стратегій.

Згідно з ним, фактична війна з Росією на Сході України відійшла на п’яте місце серед страхів інвесторів. Також представники бізнесу вважають перешкодами для роботи в Україні складне й мінливе законодавство, дії правоохоронців, обмеження на фінансових ринках, складне податкове адміністрування і трудова міграція.

Зі свого боку, президент Європейської бізнес-асоціації Томаш Фіала закликає уряд вдатися до кількох пріоритетних кроків, щоб привабити інвесторів.

«Потрібно забезпечити верховенство права і справедливість, суттєво скоротити корупцію у правоохоронних органах і в судах. Торік керівництво країни обіцяло нам створити Національне бюро фінансових розслідувань. На жаль, цього не сталося, і навіть наші зауваження до законопроекту не були враховані», – каже інвестор.

Читайте також: «Комод реформ: чи свідчить прихід IKEA про оздоровлення економіки в Україні​»

Він порівнює ситуацію в Україні зі світовими тенденціями: за його словами, інвестори втікають з тих країн, де є високі дефіцити бюджету та платіжного балансу, а золотовалютні резерви (ЗВР) – є значно меншими, ніж треба для покриття трьох місяців імпорту.

Томаш Фіала уточнює, що бюджетна і фінансова політика в Україні є досить ефективною, але розміри ЗВР перебувають «на межі» через ослаблення гривні та зусилля НБУ для зменшення валютних коливань.

Наразі річний обсяг прямих іноземних інвестицій в Україну Європейська бізнес-асоціація оцінює в 1,5 мільярди доларів.

При цьому 35% опитаних інвесторів готові вкладати кошти в Україну після парламентських виборів, 28 – після президентських, 25% – до виборів. Ще понад 10% – не зацікавлені інвестувати, додає Томаш Фіала.

Також він прогнозує, що перемога на виборах у президенти кандидата-популіста чи проросійського політика суттєво зменшить інвестиційний потенціал держави.

XS
SM
MD
LG