Доступність посилання

ТОП новини

Комод реформ: чи свідчить прихід IKEA про оздоровлення економіки в Україні


Відкриття магазину цього шведського бренду в Україні обговорювалось ще із 2005-го
Відкриття магазину цього шведського бренду в Україні обговорювалось ще із 2005-го

Шведський меблевий велетень IKEA відкриє магазин у Києві наступного року – радісну новину поширила у соцмережах низка українських високопосадовців, включно із президентом. Причини для радості називали різні: від визнання таким чином України привабливою для іноземних інвестицій до декларування відсутності тут корупційних ризиків. Але наскільки такий оптимізм має підґрунтя?

Процедура входження на український ринок шведського бренду товарів для дому ІКЕА тривала 13 років, зазначає у твітері президент України Петро Порошенко.

«IKEA знайшла надійних партнерів за сприяння держави та, констатуючи покращення інвестиційного клімату, нарешті ухвалила це надзвичайно важливе рішення», – написав президент і додав, що її приклад може привабити в Україну ще більше інвестицій.

Президент України Петро Порошенко під час зустрічі з головним виконавчим директором IKEA у Південно-Східній Європі Стефаном Вановербеке. Київ, 12 вересня 2018 року
Президент України Петро Порошенко під час зустрічі з головним виконавчим директором IKEA у Південно-Східній Європі Стефаном Вановербеке. Київ, 12 вересня 2018 року

Ця шведська компанія не працює там, де вбачає корупційні ризики, тож поява їхнього представництва в Україні – хороший знак, заявила віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

Тим часом знайшлись і скептики. Зокрема, депутат від фракції «Блок Петра Порошенка» Сергій Лещенко висловив занепокоєння можливим знищенням модерністських будівель початку милого століття.

«Ніякого землевідведення для IKEA або інших індикаторів прозорості не буде – просто вони відкриють магазин у готовому торговому центрі. Точніше, сам торговий центр ще тільки будується – це друга черга «Оушен Плаза», на метро «Либідська». Особливість ситуації в тому, що вже побудовано кілька поверхів, але остаточний проект цього «Оушен Молу» ніхто не бачив, і ми спираємося тільки на картинку з презентації. А отже, існує ризик знищення або поглинання однієї з архітектурних пам'яток Києва в стилі бруталізму – будівлі «літаючої тарілки», – написав він.

А політолог Олексій Якубін нагадує, що у Росії ІKEA працює від початку «нульових».

Компанії такого рівня приходять на макрорівні – Жаліло

Прихід будь-якого знакового бренду є хорошим сигналом для інших інвесторів, але про очищення економіки від корупційної складової не йдеться, вважає фахівець Інституту економіки та прогнозування Національної академії наук Ярослав Жаліло.

Основний масив корупції у нас існує на середньому та низовому рівнях, на рівні певних виконавців, які у процес не залучені
Ярослав Жаліло

«Треба розуміти, що компанії такого рівня приходять на макрорівні. Тобто вони мають певні домовленості з керівництвом держави, керівництвом уряду – без цього, я думаю, жоден великий інвестор не заходить у жодну з країн. Але треба розуміти, що основний масив корупції у нас існує на середньому та низовому рівнях, на рівні певних виконавців, які в даному випадку в процес не залучені», – пояснює він.

Водночас, на думку Жаліла, вплив корупції на ведення бізнесу в Україні переоцінюють.

Ярослав Жаліло
Ярослав Жаліло

«Український ринок однозначно перспективний для інвесторів. IKEA працює на споживчому ринку, насамперед, тож це означає, що з їхнього боку є позитивна оцінка місткості споживчого ринку. При цьому це товари тривалого споживання і, скажімо так, не першої необхідності», – каже економіст.

Водночас економіст Борис Кушнірук щодо оптимістичних прогнозів після приходу нових брендів висловлюється обережно.

Це компанії, які продають щось тут. А я б хотів бачити компанії, які тут щось виробляють
Борис Кушнірук

«На що б я звертав увагу – що, все ж таки, це компанії, які продають щось тут. А я б хотів бачити компанії, які тут щось виробляють. І хоча IKEA намагається у таких випадках розміщувати якісь замовлення на внутрішньому ринку, ми все одно поки що бачимо саме компанії, які насправді роблять тут інвестиції у сферу продажу імпортних товарів», – зауважує він.

Борис Кушнірук
Борис Кушнірук

Цю думку продовжує також голова Комітету економістів України Андрій Новак. За його словами, споживач наразі виграє від збільшення асортименту, але поки що прихід потужних брендів та корпорацій до України не є тенденцією.

«Це поодинокі випадки, а перетворювати поодинокі випадки на підґрунтя якогось особливого оптимізму я вважаю на сьогодні передчасним», – зазначає Новак.

Андрій Новак
Андрій Новак

Новина про намір IKEA працювати в Україні з’явилася разом із такими ж заявами від деяких інших великих компаній. Зокрема, постійний представник України у Раді Європи Дмитро Кулеба анонсував появу в Україні магазинів французького бренду спортивного одягу Decathlon.

Влітку цього року після кількарічних зволікань і відтермінувань у Києві офіційно відкрився магазин одягу ще одного потужного шведського бренду H&M.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG