Доступність посилання

ТОП новини

«Досить смоктати»: чому на Заході хочуть заборонити пластикові трубочки і хто проти


Впродовж останнього року низка західних компаній і навіть міст оголосили, що відмовляться продавати або пропонувати людям одноразові пластикові трубочки.

У США одним із останніх міст, де заборонили використання пластикових трубочок, став Сіетл. Із 1 липня заклади громадського харчування, якщо вони будуть використовувати трубочки, можуть оштрафувати на 250 доларів.

Одними з найбільших компаній, які вирішили відмовитися від пластикових трубочок, стали Starbucks і IKEA. Мережа кав'ярень пообіцяла відмовитися від трубочок по всьому світу до 2020 року, а магазини IKEA у Великій Британії та Ірландії перестануть їх продавати з 1 жовтня 2018 року.

#StopSuckin

Забруднення океанів пластиком – одна з найбільш серйозних екологічних проблем, і трубочки – чимала частина цієї проблеми. У 2015 році з'явилося відео, як з носа морської черепахи дістають пластикову трубочку, яка там застрягла.

Кампанію щодо відмови від трубочок почала американська екологічна група Lonely Whale, яка залучає до своєї ініціативи чиновників і знаменитостей, організовує прибирання пляжів, просуває свою ідею в соцмережах із хештегом #StopSucking – дослівно «досить смоктати».

Чому в глобальній проблемі пластикових відходів організація вирішила зосередитися саме на пластикових трубочках – розповіла в інтерв'ю NPR виконавчий директор Lonely Whale Дюна Айвс.

По-перше, трубочки використовуються всюди. За даними одного з досліджень, тільки в США щодня використовують 500 мільйонів трубочок. По-друге, їх нерідко використовують в публічних місцях – це дає кампанії видимість. По-третє, без трубочок, в принципі, можна обійтися.

Активісти сподіваються, що боротьба з пластиковими трубочками зможе привернути увагу громадськості до проблеми пластику в цілому.

Альтернатива

Знайти заміну пластиковій трубочці в інтернеті легко – там пропонують трубочки, зроблені з інших матеріалів. В інтернет-магазинах, наприклад, продають набори із восьми трубочок, зроблених з нержавіючої сталі. У комплект також є щітка для їх миття. Все це коштує від 4 доларів і вище.

Є на ринку і трубочки, зроблені з силікону, які піддаються біорозкладанню. Щоправда, коштують вони дорожче – за набір із двох трубочок доведеться заплатити близько 12 доларів.

Крім того, є трубочки, зроблені з паперу. Вони також заподіюють певну шкоду навколишньому середовищу, але не таку, як пластикові.

Хто проти

Головними противниками акції щодо заборони пластикових трубочок є люди з обмеженими можливостями (зокрема, мова йде про осіб з церебральним паралічем або розсіяним склерозом) або ті, хто відстоює їхні права.

У зверненні групи, яка відстоює у США права людей з обмеженими можливостями мовиться: «Інші види трубочок просто не поєднують в собі таку ж міцність, гнучкість і безпеку, як пластикові. Металеві трубочки стають гарячими або холодними, що може призвести до травми. Деякі люди [... ] розкушують паперові трубочки. Вони розчиняються, якщо людина занадто довго п'є, тощо».

Противники заборони пластикових трубочок погоджуються з необхідністю турботи про навколишнє середовище, але не на шкоду людям з інвалідністю.

Крім того, дослідження про пластикове сміття в океані показують, що пластикові трубочки – не головна складова цієї проблеми.

Читайте також: Екоактивізм в Україні: почати з себе, щоб врятувати планету

Згідно з даними деяких досліджень, пластикові трубочки складають невелику частину пластикового сміття в океані. У дослідницькій роботі, опублікованій на сайті Nature, зазначається, що основне пластикове сміття в океані – це рибальські сітки, канати або мотузки.

Агентство Bloomberg підрахувало, що пластикові трубочки складають всього 0,03 відсотка від загальної кількості пластикового сміття в океані на рік.

У звіті міжнародної акції з очищення узбережжя волонтерами в 2017 році говориться, що пластикові трубочки – на сьомому місці серед предметів, які знаходили на узбережжі найчастіше. Перші три – недопалки, пластикові пляшки і кришечки від них.

Оригінал – на сайті спецпроекту Радіо Свобода за участі «Голосу Америки» «Настоящее время»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG