Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція в Угорщині визнала поразку перед Орбаном на парламентських виборах


Нинішня перемога на виборах стала четвертою поспіль для Віктора Орбана
Нинішня перемога на виборах стала четвертою поспіль для Віктора Орбана

Лідер об’єднаної опозиції Угорщини Петер Маркі-Зай визнав поразку на парламентських виборах 3 квітня перед багаторічним прем’єром Віктором Орбаном, який здобув переконливу перемогу.

Маркі-Зай звинуватив орбанівську партію «Фідес» у домінуванні в медіапросторі країни та маніпулюванні адмінресурсом.

«Я не хочу приховувати свого розчарування, свого суму... Ми знали, що це буде нерівне поле гри», – сказав Маркі-Зай прихильникам після оголошення попередніх результатів голосування.

«Ми визнаємо, що «Фідес» отримала переважну більшість голосів. Але ми й досі сумніваємося, чи були ці вибори демократичними та вільними», – сказав лідер опозиції.

ЦВК Угорщини пізно ввечері 3 квітня заявила, що за підрахованих 98% голосів партія Орбана «Фідес» набрала 53,1%, опозиційний альянс Маркі-Зая набрав 35%. Також передбачається, що Фідес переможе у 88 зі 106 одномандатних округів.

У нічному виступі перед прихильниками 58-річний Орбан назвав перемогу «настільки великою, що її можна було побачити навіть з Місяця».

«Великі міжнародні центри сили та організації виступили проти нас, і вони теж повинні щось сказати: кожен пенні, який вони дали угорським лівим, був марною тратою грошей», – сказав Орбан.

За попередніми результатами, «Фідес» буде мати більшість у дві третини у наступному парламенті, тоді як опозиційний альянс матиме 56 місць. Крайня права партія «Наша Батьківщина» також здобула 7 місць.

Хоча Віктор Орбан загалом підтримав Україну, коли на її територію вторглася РФ, він все ж заявив, що не дозволить зброї із Заходу прослідувати територією Угорщини для передачі Україні. На мітингу 1 квітня Орбан попередив, що перемога опозиції на виборах призведе до того, що «наступного дня» в Україну хлине зброя, а імпорт енергоносіїв із Росії буде припинено, що завдасть збитків угорцям та економіці країни.

Він також розкритикував у відповідь президента України Володимира Зеленського за те, що той заявив про тісні контакти угорського уряду з Москвою.

«Вибори завжди були важливими, але у зв’язку з війною та можливістю економічної кризи в Європі ставки високі як ніколи», – сказав Орбан в інтерв’ю 1 квітня Kossuth Radio.

Нинішня перемога на виборах стала четвертою поспіль для Орбана, який є головою уряду найдовше з-поміж країн ЄС.

Критики звинувачують його у зміцненні однопартійного правління шляхом зміни конституції, контролі багатьох ЗМІ та «переписуванні» виборчого законодавства на користь «Фідес». У ЄС його часто критикують за «неліберальну демократію», антиімміграційну політику та заходи проти ЛГБТ-спільноти.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.
XS
SM
MD
LG