Доступність посилання

ТОП новини

На Дніпропетровщині відкрили етнофестиваль «Петриківський дивоцвіт»


За словами організаторів, в останні роки «Петриківський дивоцвіт» став одним із наймасштабніших заходів регіону, що популяризує народні традиції
За словами організаторів, в останні роки «Петриківський дивоцвіт» став одним із наймасштабніших заходів регіону, що популяризує народні традиції

У Петриківці на Дніпропетровщині 15 вересня відкрився етнофестиваль «Петриківський дивоцвіт». На захід зібралися народні майстри області, а також інших регіонів України, щоб продемонструвати свої вироби – посуд, ляльки, вишивки, одяг у традиційному стилі, ковані вироби, плетені кошики тощо. Основою ярмарку стали ужиткові речі, прикрашені петриківським розписом.

У програмі фестивалю – робота виставкових галявин, майданчиків спортивних ігор та козацьких забав, тематичних фотозон, а також майстер-класи та конкурси. Для поціновувачів української кухні відкрили алею з національними стравами.

За словами організаторів, в останні роки «Петриківський дивоцвіт» став одним із наймасштабніших заходів регіону, що популяризує народні традиції.

Як зазначають в облраді, головна цінність заходу в тому, що організатори змогли відійти від формату банального ярмарку і створили фестиваль, що поєднує традиційне з сучасним.

Фестиваль «Петриківський дивоцвіт» за роки проведення став своєрідним брендом Дніпропетровщини. 2015 року фестиваль був офіційно скасований тодішньою обласною радою на чолі з Євгеном Удодом «з міркувань безпеки», однак майстри не розгубилися і провели його власними силами.

Минулий фестиваль зібрав понад 30 тисяч гостей. Тоді був був установлений рекорд України – 50-метровий рушник, розписаний у петриківському стилі.

У Петриківці працюють 40 відомих у світі майстрів народного малярства. 2013 року петриківський декоративний розпис здобув статус ЮНЕСКО як всесвітня нематеріальна спадщина.

XS
SM
MD
LG