Доступність посилання

ТОП новини

Фестиваль у Петриківці: мистецтво на тлі скандалу


Фестиваль у Петриківці. Дівчата приміряють вінки, зроблені в українському стилі
Фестиваль у Петриківці. Дівчата приміряють вінки, зроблені в українському стилі

Петриківські художники заявили, що не хочуть залежати від настроїв обласних чиновників, які «крутять» їхнім фестивалем

Дніпропетровськ – На Дніпропетровщині, у селищі Петриківка, відомій своїм декоративно-прикладним малярством, підбивають підсумки мистецького свята, яке відбулось цими вихідними. Попри те, що майстри й жителі райцентру готувались до заходу цілий рік, відбувався він на тлі скандалу. Традиційний фестиваль народного мистецтва «Петриківський дивоцвіт», запланований обласною радою на цей день, в останній момент був скасований «через загрозу безпеці та життю людей». Однак майстри провели своє свято власними силами, не чекаючи традиційних гостей – обласних чиновників, і заявили, що не хочуть залежати від них та їхніх настроїв.

До традиційного фестивалю «Петриківський дивоцвіт», який торік проводився у Дніпропетровську, а цього року зрештою мав повернутись на батьківщину, до Петриківки, відома майстриня розпису Валентина Хоменко готувалась цілий рік. Розказує: вона, як і її колеги, раділа й виготовляла речі для продажу – розписані дощечки, скарбнички, сувеніри. Майстри розраховували поярмаркувати, аби заробити хоч якусь копійку. Однак фестиваль мав також стати місцем для презентацій значущих робіт петриківських художників – картин, мальовок, які за рік встигли побувати на столичних виставках і навіть за кордоном. Художниця каже: в селищі подейкували нібито про «загрозу вибухів», однак майстри не злякались і вийшли до людей.

«Дуже довго чекали. Особливо старі майстри у нас, у Петриківці, чекають цього цілий рік. І так воно було ніби під загрозою вибуху. Але ми самі організувались і провели. Ми боялись, що приїде мало гостей, що будуть самі майстри, але ні, поприїздили гості й ми дуже раді», – розповіла Радіо Свобода Валентина Хоменко.

Телефонограма з обласної ради про скасування фестивалю з міркувань безпеки до Петриківки надійшла за день до запланованого заходу. Майстри, які вирішили все ж влаштувати дійство власними силами, заявили: не вірять в офіційну версію щодо «загроз» і підозрюють організаторів фестивалю в передвиборчих політичних іграх. У вересні минулого року антитерористична операція на сході України вже тривала, однак тоді організатори вважали за можливе проводити цей фестиваль.

Майстриня петриківського розпису Галина Назаренко зауважує: митці не хочуть бути іграшкою в руках політиків, які то підтримують, то не підтримують їхнє мистецтво.

Наші політики наскільки несвідомі, що вони свої політичні амбіції ставлять вище мистецтва
Галина Назаренко

«Це наскільки сумно, що наші чиновники (навіть не чиновники, бо справжній чиновник має дбати про державу), наші політики наскільки несвідомі, що вони свої політичні амбіції ставлять вище мистецтва. Вони не розуміють, що вони тимчасові, а мистецтво вічне», – зазначила в коментарі Радіо Свобода художниця.

Майстриня петриківського розпису Галина Назаренко
Майстриня петриківського розпису Галина Назаренко

Офіційна причина – події під Верховною Радою, неофіційна – відмова майстрів агітувати за політиків

Детальних офіційних пояснень щодо скасування фестивалю в Дніпропетровській обласній раді, яка в минулі роки була ініціатором й незмінним організатором заходу, не надали. Через прес-службу поширили офіційне повідомлення – про ініціативу заступника голови облради Анатолія Адамського провести фестиваль в інший час.

«Трагічні події, які сталися у Києві показали, що масові заходи можуть спровокувати заворушення. Ми не можемо ставити під загрозу безпеку та життя людей», – заявив Анатолій Адамський через прес-службу.

Це не задовольнило майстрів народної творчості з Петриківки. Провівши свято самотужки, вони написали відкритого листа голові обласної ради Євгенові Удоду, обурившись «бездіяльністю керівництва Дніпропетровської обласної ради» і заявивши, що не хочуть залежати від настроїв чиновників.

«Ми, майстри петриківського розпису, який визнано нематеріальною спадщиною ЮНЕСКО, вважаємо, що проведення фестивалю-ярмарку «Петриківський дивоцвіт» має бути незалежним від настроїв керівників Дніпропетровської обласної ради, а отже, ініціатором і організатором (…) має бути територіальна громада Петриківщини», – йдеться у відкритому листі, під яким збирають підписи майстри.

У понеділок голова Петриківської райдержадміністрації Андрій Столбченко надав свої пояснення перипетій з фестивалем: за його словами, організатори скасували захід через відмову майстрів від політичної агітації.

Ми оголосили всім, що цей фестиваль – поза політикою. І ніяка політична сила не має права його використовувати
Андрій Столбченко

«Ми оголосили всім, що цей фестиваль – поза політикою. І ніяка політична сила не має права його використовувати. Коли наша позиція була озвучена перед облрадою, була така реакція», – йдеться у заяві.

Імідж селища важливіший

У Петриківській селищній раді в день скасованого фестивалю також не відмовилась від планів і теж проводили свої заходи, пояснюють: не могли підвести гостей, які не знали про пертурбації і приїхали до Петриківки здалеку. Секретар селищної ради Людмила Омелич каже: хвилювались передусім про позитивний імідж мистецького селища.

«Дуже багато було оголошень кругом і люди поприїздили. І ми зустріли радо всіх гостей. А то, уявіть, люди приїхали б, а селище закрите, їх ніхто не чекав. А так – Закарпаття приїздило, Запоріжжя, Дніпропетровськ, майстри виставили вироби, ми відкрили урочисто альтанку, встановили рекорд – 5-метровий рогач. Ми не могли відвернутись від людей. Люди задоволені. Майстри отримали задоволення від спілкування, де вони ще виїздять, щоб поспілкуватись, обмінятись досвідом, трішки вторгувати. Ми завжди раді гостям», – сказала Радіо Свобода посадовець.

Скасований з міркувань безпеки фестиваль майстри Петриківки проводять самотужки
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

«Мандрівний» фестиваль

Фестиваль-ярмарок «Петриківський дивоцвіт» вперше відбувся в селищі Петриківка 2007 року й був приурочений до ювілею селища. В подальші роки обласна влада не раз змінювала місце й час його проведення, приміром 2012 року його організовували в Дніпропетровську і не восени, а навесні. 2014 року фестиваль також відбувався у Дніпропетровську й був приурочений вже до Дня міста.

Петриківський розпис бере початок із ХVІІІ століття, з настінного розпису придніпровських хат. Зараз він є візитівкою Дніпропетровщини й України в цілому. У Петриківці працюють 40 відомих у світі майстрів народного малярства. 2013 року петриківський декоративний розпис 2013 року здобув статус ЮНЕСКО як всесвітня нематеріальна спадщина.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG