Доступність посилання

ТОП новини

Росія: суд заарештував чотирьох підозрюваних в нападі під Москвою


До зали засідань підозрюваних доставили побитими.
До зали засідань підозрюваних доставили побитими.

У Росії Басманний суд Москви в ніч із 24 на 25 березня заарештував чотирьох обвинувачених у озброєній атаці на концертний зал «Крокус Сіті» на околиці Москви, внаслідок якої загинули 137 людей, 182 зазнали поранень.

Далерджону Мірзоєву, Муродалі Рачабалізоде, Мухаммадсобіру Файзову та Шамсідіну Фарідуні загрожує довічне позбавлення волі за звинуваченням у тероризмі. Засідання про арешт проводились у закритому режимі.
До зали засідань підозрюваних доставили побитими. У Мірзоєва на шиї шматки пластикового пакета, яким йому закривали обличчя. Рачабалізоде при затриманні відрізали вухо. На судових фотографіях цей бік голови не показується. Суд заявив, що обидва визнали провину.

Обвинуваченим було надано перекладачів, двоє з них не розмовляють російською. Слідство попросило провести засідання у закритому режимі, пославшись на необхідність дотримання таємниці слідства та безпеки учасників процесу та їхніх родичів.

З незакритої частини відомо, що Мірзоєв у Росії був зареєстрований у Новосибірську. Йому 32 роки. Він одружений, у нього четверо дітей, у тому числі двійня віком півтора року. Муродалі повідомив, що йому 30 років, він одружений, має дитину.

Шамсідін Фарідуні на засіданні повідомив, що йому 25 років, він одружений, зареєстрований у підмосковному Красногорську, де розташований «Крокус Сіті». Він працював на паркетній фабриці. Має восьмимісячну дитину. На більшість питань він відповів без допомоги перекладача.

У провоєнних пабліках з’являлося відео допиту Фарідуні, зв’язаного і на колінах. Там він заявив, що йому запропонували вчинити вбивство за 500 тисяч рублів. Пізніше з'явилася фотографія, де його, ймовірно, катують струмом.

Четвертого обвинуваченого, 19-річного Мухаммадсобіра Файзова, до зали засідань завезли на каталці, у медичному халаті на голе тіло, з-під халата було видно, ймовірно, сечоприймач. Напередодні він був у реанімації, там проводився допит. При затриманні у нього, ймовірно, вибили очі з очниць. Стверджується, що він чинив збройний опір.


Він працював у барбершопі в Іванові. Раніше повідомлялося, що Файзов був у місті популярним перукарем. Із засідання про його арешт суддя Тимур Вахрамєєв видалив лікарів, які навіть супроводжували обвинуваченого.

Слідство не повідомляло про передбачуваний мотив злочину. Раніше про причетність до нападу на «Крокус Сіті» заявляло угруповання «Ісламська держава». Загалом у справі затримані 11 осіб. Про решту затриманих нічого невідомо.

23 березня Слідчий комітет РФ повідомив, що «спецслужби та правоохоронні органи у Брянській області, неподалік кордону з Україною затримали четверо підозрюваних з-поміж осіб, які вчинили теракт у концертній залі «Крокус Сіті Хол».

ФСБ заявила, що нібито особи, які брали участь у теракті, «планували перейти російсько-український кордон» та «мали контакти на українській стороні». Згодом цю версію підтримав і президент РФ Володимир Путін.

Читайте також: Натяки Путіна на нібито причетність України до теракту в Москві є «нісенітницею» – реакції Заходу

Увечері 22 березня кілька осіб у камуфляжній формі в концертному залі стали стріляти з автоматів та підпалили будівлю.

Слідчий комітет (СК) Росії порушив кримінальне провадження за статтею про теракт. Російські ЗМІ спочатку повідомляли, що після теракту нападникам вдалося втекти на автомобілі.

Видання «Агентство» зазначає, що атака на «Крокус Сіті Хол» – найбільший у Росії теракт від часу нападу на школу в Беслані у 2004 році, коли загинули понад 300 людей.

Форум

XS
SM
MD
LG