Доступність посилання

ТОП новини

Натяки Путіна на нібито причетність України до теракту в Москві є «нісенітницею» – реакції Заходу


Концертний зал «Крокус Сіті Хол» на околиці Москви, в якому внаслідок збройного нападу почалася велика пожежа, 22 березня 2024 року
Концертний зал «Крокус Сіті Хол» на околиці Москви, в якому внаслідок збройного нападу почалася велика пожежа, 22 березня 2024 року

Росія намагається використати теракт, що стався 22 березня в концертному залі «Крокус Сіті Хол» на околиці Москви для пропаганди щодо війни в Україні, а також виправдання наступної, ширшої мобілізації, кажуть на Заході. В результаті цього теракту, за останніми даними, загинули 137 людей.

Міністр фінансів Великої Британії Джеремі Гант заявив, що Кремль створює «димову завісу пропаганди» навколо теракту з метою «захистити вторгнення в Україну».

Про це Гант сказав у розмові з мовником Sky News у неділю, 24 березня. Водночас за його словами уряд Великої Британії має «дуже мало довіри» до будь-яких тверджень Росії.

«Ми знаємо, що вони створюють димову завісу пропаганди, щоб захистити надзвичайно злісне вторгнення в Україну, але це не означає, що це не трагедія, коли невинні люди втрачають життя», – сказав Гант.

«Я сприймаю те, що каже російський уряд, з великою недовірою... після того, що ми бачили від них за останні кілька років», – додав він.

Віцепрезидентка США Камала Гарріс відкинула заяви Путіна про будь-яку можливу причетність України до теракту у Москві, що стався 22 березня.

Вона також зазначила, що події у Москві є «очевидно трагедією».

«Ісламська держава» несе виключну відповідальність за цей напад. Ніякої участі України не було
Адрієнн Вотсон

«Ні, немає жодних доказів, і насправді ми знаємо, що [угруповання] «Ісламська держава-Хорасан» справді, судячи з усього, несе відповідальність за те, що сталося», – заявила Гарріс в інтерв’ю мовнику ABC News, відповідаючи на питання щодо того, чи США мають докази на підтвердження заяв президента Росії Володимира Путіна про можливу причетність України до теракту.

Заяви Гарріс прозвучали після того, як Путін зазначив, що зловмисників, яких підозрюють у скоєнні теракту, затримали, коли вони прямували «в бік України, де, за попередньою інформацією, у них було вікно для перетину кордону».

Рада національної безпеки США у суботу, 23 березня, також чітко заявила, що Україна не має стосунку до теракту.

«Ісламська держава» несе виключну відповідальність за цей напад. Ніякої участі України не було», – йдеться в заяві речниці Ради нацбезпеки США Адрієнн Вотсон.

На згарищі концертної зали «Крокус Сіті Хол» на околиці Москви після теракту. Світлину зроблено 23 березня
На згарищі концертної зали «Крокус Сіті Хол» на околиці Москви після теракту. Світлину зроблено 23 березня

Американський Інститут дослідження війни (ISW) у звіті від 23 березня, додає, що Кремль намагається скористатись з терористичної атаки, щоб здобути підтримку для війни в Україні. Наразі Путін утримується від прямих звинувачень, але може і офіційно звинуватити Україну, якщо непрямі звинувачення не досягнуть бажаного Кремлем ефекту, припускають аналітики ISW.

Інститут зазначає з посиланням на російське опозиційне медіа «Медуза», що російські державні ЗМІ отримали вказівку підкреслювати «український слід» у теракті.

«Кремль, ймовірно, сподівається, що сприйняття причетності України до нападу посилить внутрішню підтримку в Росії війни в Україні, а Кремль все одно може висунути офіційне звинувачення з цього приводу, якщо він вважатиме, що непрямих звинувачень недостатньо, щоб викликати внутрішню реакцію, яку він, ймовірно, жадає», – підсумовує ISW.

Коментуючи теракт в коментарі MSNBC, колишній агент ЦРУ Марк Полімеропулос також відкинув натяки Путіна на причетність України як «нісенітницю» і припустив, що Росія хоче використати цей теракт, щоб розгорнути ширшу мобілізацію для війни з Україною.

На російських телевізійних мережах навіть створені діпфейки, які начебто вказують на причетність посадовців українських сил безпеки. Звичайно, це все нісенітниця
Марк Полімеропулос

«Тож ми почули сьогодні, що Володимир Путін у приблизно п’ятихвилинному зверненні згадав Україну, він стверджував, що терористи насправді намагалися потрапити через кордон в Україну», – сказав він в інтерв’ю мовнику MSNBC 23 березня.

«Цьому немає абсолютно ніяких доказів. І потім ви також бачите на російських телевізійних мережах за останню годину-дві навіть створені діпфейки, які начебто вказують на причетність посадовців українських сил безпеки. Звичайно, це все нісенітниця».

На думку Полімеропулоса, в такий спосіб Путін хотів відвернути увагу від «некомпетентності» російських спецслужб, а також створити передумови для подальшого придушення інакомислення та посилення мобілізації росіян для війни прот України.

Майже 400 000 жертв війни в Україні – це загиблі та поранені російські військові. Їм потрібна мобілізація. Можливо Путін закличе призвати більше людей
Марк Полімеропулос

«Одна [причина], звичайно, це певною мірою відвернути [увагу від] некомпетентності російських спецслужб. Але є деякі речі, якими, на жаль, Путін може скористатися на тлі цього. Додаткове придушення інакомислення всередині Росії, а також можливість мобілізації», – сказав він.

«Не забувайте про майже 400 000 жертв війни в Україні – це загиблі та поранені російські військові. Їм потрібна мобілізація. Можливо, найближчими днями ми побачимо, що Володимир Путін закличе призвати більше людей, таким чином спробувавши цим скористатися», – додав Полімеропулос.

У власному аналізі подій, опублікованому 23 березня, видання Vox також дійшло таких висновків.

«Щоб було зрозуміло: наразі мало доказів того, що атаки були сплановані Києвом або були операцією під «фальшивим прапором» Росії. Набагато ймовірніше, що угруповання «Ісламська держава», яке взяло на себе відповідальність, і в минулому показало, що має засоби та мотивацію здійснити саме такий напад, було фактичним виконавцем», – зауважує Vox.

Зеленський після теракту під Москвою назвав Путіна «нікчемою»

Президент України Володимир Зеленський відреагував на спроби Росії перекласти відповідальність за стрілянину в концертному залі «Крокус Сіті Хол» на Україну.

Ця нікчема Путін, замість того, щоб займатись своїми громадянами Росії, звертатись до них, добу мовчав – думав, як це притягнути до України

«Те, що сталося в Москві, очевидно, і Путін (очільник Росії Володимир Путін – ред.), і інші покидьки просто намагаються звалити на когось іншого», – наголосив Зеленський.

Він зауважив, що «у кремлівських пропагандистів та керівництва РФ завжди однакові методи». «І підірвані будинки були, і розстріли, і вибухи. І завжди вони звинувачують інших», – сказав президент. При цьому зазначив: «Російські окупанти прийшли на територію нашої країни, де спалюють міста, катують і ґвалтують людей, і вони ж намагаються звинуватити Україну».

«І ця нікчема Путін, замість того, щоб займатись своїми громадянами Росії, звертатись до них, добу мовчав – думав, як це притягнути до України», – сказав Володимир Зеленський.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG