Доступність посилання

ТОП новини

«Наші патріоти покинуті»: родичі полонених в ОРДЛО пікетували Офіс президента


Мама полоненого Григорія Сінченка (крайня зліва), Київ, 26 березня 2020 року
Мама полоненого Григорія Сінченка (крайня зліва), Київ, 26 березня 2020 року

Під Офісом президента України у четвер родичі утримуваних у полоні проросійських бойовиків на Донбасі осіб влаштували мітинг з вимогою до влади вплинути на вирішення долі бранців і здійснити кроки для їх повернення додому. Як передає кореспондент Радіо Донбас.Реалії (проєкт Радіо Свобода), на акцію вийшли дружина Валерія Матюшенка, який у заручниках угрупування «ДНР» з липня 2017-го, донька Олени Пех, що у полоні з серпня 2018-го, та мама Григорія Сінченка – жителя Донецька, який у жовтні 2019 року вдруге потрапив у полон контрольованих Росією бойовиків.

Попри обмеження пересування, заблокований транспорт та карантин, жінки приїхали до столиці з різних регіонів України. Вони стверджують, що на їхні численні письмові звернення влада не реагує, а дехто вже отримав повідомлення, що їхні близькі не будуть внесені у список на найближчий обмін.

Жінки наполягають, що найбільша загроза на сьогодні, що їхнім рідним в руках бойовиків не буде надана медична допомога, а через закриті КПВВ вони не можуть отримати ні медикаменти, ні продукти харчування.

Олену Пех (плакат з її зображенням тримає донька) бойовики тримали спочатку на гауптвахті
Олену Пех (плакат з її зображенням тримає донька) бойовики тримали спочатку на гауптвахті

«Ми зараз забираємо людей з Європи, у яких є медична допомога. А наші патріоти покинуті. У них немає ні засобів захисту, ні антисептиків, ні медикаментів. Якщо знадобиться, їм не буде надана перша допомога. Ми реально розуміємо: якщо почнеться пандемія, то вже буде пізно про щось говорити. У них замкнений простір, ніде й нічого не провітрюється – прокоментувала Тетяна Матюшенко, дружина полоненого Валерія Матюшенка, який нині незаконно утримується у колонії №32 у Макіївці.

Читайте також: Кремль на території ОРДЛО наповнює новими людьми «обмінний фонд» – правозахисники

Наразі не відомо, чи вийшов до протестувальниць хтось із ОПУ. Родички незаконно ув’язнених українців заявили, що підготували листа з проханням допомогти полоненим із медикаментами та посприяти у їх звільненні.

За даними Служби безпеки України, на сьогодні незаконно позбавленими волі на тимчасово окупованих територіях Донбасу вважаються 184 людини.

XS
SM
MD
LG