Доступність посилання

ТОП новини

Адресу посольства Росії у Празі урочисто змінили на площу Бориса Нємцова


Влада чеської столиці Праги перейменувала площу Pod kaštany (Під Каштанами) на площу Бориса Нємцова у відповідь на 4-річні клопотання чеських активістів
Влада чеської столиці Праги перейменувала площу Pod kaštany (Під Каштанами) на площу Бориса Нємцова у відповідь на 4-річні клопотання чеських активістів

У столиці Чехії Празі 27 лютого площу, де розташоване посольство Росії, перейменували на честь Бориса Нємцова. Урочисте перейменування відбулося в п’яту річницю вбивства в Москві опозиційного політика Бориса Нємцова, відомого, зокрема, критикою на адресу президента Росії Володимира Путіна.

До акції приєдналася дочка загиблого політика – Жанна Нємцова, яка подякувала також і супротивникам перейменування, що прийшли на площу.

«Дозволю собі зауважити: люди, які прагнуть гуманізму і які розуміють, що відбулося – незважаючи на кон’юнктуру, яка склалася, – вітають таке рішення. І ми з вами станемо свідками того, що люди будуть приходити сюди і будуть пишатися тим, що російське посольство розташоване саме на цій площі… Нехай лунають і ці опозиційні голоси – адже демократія саме про це», – сказала Нємцова.

Адресу посольства Росії у Празі перейменували на площу Бориса Нємцова
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

Близько кількох десятків учасників акції вшанували пам'ять Бориса Нємцова хвилиною мовчання.

До акції долучився також посол України в Чехії Євген Перебийніс.

Після урочистого відкриття таблички поблизу російського посольства відкрили також алею на честь вбитої російської журналістки Ганни Політковської в парку з іншого боку посольства Росії.

«Обидві особистості наполягали на демократії, і за це їх було ганебно вбито. Вони заслуговують на пам’ять», – написав міський голова Праги Зденек Гржиб у понеділок на своїй сторінці у твітері. Саме він виступив з ініціативою щодо перейменування площі.

Влада чеської столиці Праги перейменувала площу Pod kaštany (Під Каштанами) на площу Бориса Нємцова у відповідь на 4-річні клопотання чеських активістів. Автори петиції зібрали понад 4,5 тисячі підписів.

Як повідомляли чеські ЗМІ, метою петиції було «заявити про захист прав людини і демократії у світі».

Попри офіційне запрошення на урочисте перейменування площі, російського посла на акції не було. Російське посольство перейменування площі, на якій воно розташоване, не коментувало.

Бориса Нємцова застрелили з близької відстані на мосту Великий Москворецький у центрі Москви 27 лютого 2015 року.

У червні 2017 року російський суд засудив за звинуваченням у цьому вбивстві колишнього керівника батальйону Чечні Заура Дадаєва до 20 років ув’язнення. Четверо інших чеченців були визнані винними у причетності до вбивства та засуджені до позбавлення волі від 11 до 20 років.

20 лютого Організація з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) закликала владу Росії відновити розслідування убивства Бориса Нємцова.

XS
SM
MD
LG