Доступність посилання

ТОП новини

Площа Бориса Нємцова – нова адреса посольства Росії у Празі


Бориса Нємцова застрелили з близької відстані на мосту Великий Москворецький у центрі Москви 27 лютого 2015 року
Бориса Нємцова застрелили з близької відстані на мосту Великий Москворецький у центрі Москви 27 лютого 2015 року

На засіданні міської ради Праги 24 лютого ухвалили рішення про перейменування площі Під Каштанами (Pod Kaštany) у шостому районі Праги на площу імені Бориса Нємцова. Саме на цій вулиці розташоване посольство Російської федерації у Чеській Республіці. Як повідомляють чеські ЗМІ, рішення про перейменування площі було схвалене одноголосно.

З ініціативою щодо перейменування площі виступив міський голова чеської столиці Зденєк Гржіб.

«Я виходжу з довготривалих пропозицій громадян, але, звичайно, також і з чеської правозахисної традиції, про яку ми не мали б забувати», – зазначив він.

Урочиста акція з нагоди перейменування площі має відбутись 27 лютого, з цієї нагоди до Праги приїде Жанна Нємцова – донька Бориса Нємцова.

20 лютого Організація з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) закликала владу Росії відновити розслідування убивства Бориса Нємцова.

Автори доповіді відповіли, що безкарність для організаторів та замовників злочину – це результат відсутності політичної волі російського керівництва, яка приховує справжні мотиви вбивства Нємцова.

Віце-спікер російської Державної думи Петро Толстой назвав доповідь «дуже політизованою». Раніше російська влада відмовилася від будь-якої співпраці з авторами документу.

Бориса Нємцова застрелили з близької відстані на мосту Великий Москворецький у центрі Москви 27 лютого 2015 року.

У червні 2017 року російський суд засудив за звинуваченням у цьому вбивстві колишнього керівника батальйону Чечні Заура Дадаєва до 20 років ув'язнення. Четверо інших чеченців були визнані винними у причетності до вбивства та засуджені до позбавлення волі від 11 до 20 років. Це Анзор і Шадід Губашеви, Тамерлан Ескерханов і Хамзат Бахаєв. Замовником і організатором убивства слідство називало колишнього співробітника МВС Чечні Руслана Мухудінова. Він оголошений у розшук.

XS
SM
MD
LG