Доступність посилання

ТОП новини

Суддя, який мав розглядати апеляцію у «справі Плотницького» в Дніпрі, заявив про самовідвід


У березні Красногвардійський районний суд Дніпра засудив Плотницького і ще двох бойовиків за збиття літака Іл-76 до довічного ув’язнення
У березні Красногвардійський районний суд Дніпра засудив Плотницького і ще двох бойовиків за збиття літака Іл-76 до довічного ув’язнення

У четвер, 29 квітня, у Дніпровському апеляційному суді мали розглядати апеляцію на вирок Ігорю Плотницькому та ще двом ватажкам угруповання «ЛНР» у справі щодо збиття літака Іл-76 в аеропорту Луганська, але суддя заявив про самовідвід.

Суддя Олексій Іванченко, який мав розглядати апеляцію, пояснив, що у нього відсутнє право доступу до державної таємниці, яка може міститися в матеріалах справи.

Колегія суддів задовольнила його самовідвід.

Водночас адвокат потерпілих Віталій Погосян, який представляє інтереси 38 родин, заявив, що підстави для відведення судді – формальні.

«Колегія задовольнила самовідвід, не дивлячись на те, що в матеріалах справи немає жодного документа, що містить державну таємницю», – сказав він.

Раніше адвокат Віталій Погосян повідомив, що має намір оскаржити вирок лідерам угруповання «ЛНР» Ігорю Плотницькому, Олександру Гуреєву та Андрію Патрушеву, засудженим за збиття літака Іл-76 та загибелі українських військових, у частині компенсації моральних збитків родинам загиблих. За його словами, суд визнав Плотницького, Патрушева й Гурєєва винними в організації теракту зі збиттям літака й заочно засудив до довічного ув’язнення. Також бойовиків зобов’язали виплатити кожній сім’ї загиблих по 500 тисяч гривень відшкодування.

Віталій Погосян вважає, що оскільки платоспроможність засуджених не підтверджена, компенсацію має виплатити держава Україна.

Це не перший самовідвід судді в цій справі. Раніше, коли її передали до розгляду – спершу до Бабушкінського, а потім до Красногвардійського райсудів Дніпра – про самовідвід заявляло восьмеро суддів. Причини називалися різні, зокрема «необ’єктивність при розподілі справи», «тиск потерпілих», «конфлікт інтересів» тощо.

У березні Красногвардійський районний суд Дніпра засудив Плотницького і ще двох бойовиків за збиття літака Іл-76 до довічного ув’язнення. Фігурантів судили заочно понад три роки.

14 червня 2014 року на території Луганської області з переносного зенітно-ракетного комплексу був збитий літак Іл-76МД. Він загорівся і впав. На його борту перебували 40 військовослужбовців 25-ї окремої повітрянодесантної бригади і дев’ятеро членів екіпажу. Усі загинули.

XS
SM
MD
LG