Доступність посилання

ТОП новини

Поліція розслідує наїзд вантажівки на активістів в Одесі


Фото з місця події, 2 серпня 2018 року
Фото з місця події, 2 серпня 2018 року

На Одещині антикорупційний активіст Григорій Козьма і голова міської організації Народного руху України Михайло Кузаконь заявляють, що стали жертвами нападу невідомих – машину, де вони сиділи, протаранила вантажівка. Про напад повідомив сам Козьма у Facebook.

«Водій вистрибнув із вантажівки, ще коли вона рухалась, побіг до мопеда, який його чекав і поїхав. Я пам’ятаю, що нападників було троє. Я встиг вистрибнути з машини і не постраждав. Михайло також цілий», – написав Козьма у Facebook.

Кузаконь розповів Радіо Свобода, що Козьма під’їхав до нього під будинок на околиці Одеси і зателефонував, щоб той йшов до нього. Зіткнення відбулося як раз тоді, коли Михайло Кузаконь виходив із дому.

«З-за рогу провулка «вистрибнула» вантажівка, прицілилась на машину і набрала швидкість. Водій вистрибнув перед самим зіткненням. Гриша зорієнтувався і почав виходити з машини, тому не постраждав», – розповідає рухівець.

Читайте також: Хронологія нападів на активістів та учасників бойових дій

Кузаконь розповів також, що лише півроку тому він писав заяву в столичне управління СБУ про те, що на нього готується замах. Пізніше кримінальну справу відправили на розслідування в один із райвідділів в Одесі, що, на думку партійного діяча, унеможливлює незалежну роботу правоохоронців. Ще одну подібну кримінальну справу відкривали близько року тому в іншому райвідділі в Одесі.

За фактом сьогоднішнього нападу поліція відкрила кримінальне провадження за статтею замах на вбивство. За словами радника головного управління Національної поліції Руслана Форостяка, зараз поліцейські будуть перевіряти свідчення активістів.

«Поки що це ДТП. Ми перевіряємо, наскільки обґрунтованими є заяви про навмисну спробу вчинити людям шкоду. У рамках кримінального провадження будемо аналізувати трафік мобільного зв’язку, перевіримо камери спостереження і будемо з'ясовувати, наскільки це був навмисний злочин», – пояснив Форостяк Радіо Свобода.

Це не перший напад на активістів в Одесі. Нещодавно цю тему обговорювали на засіданні парламентського підкомітету з питань взаємодії з громадянським суспільством із метою запобігання корупції. Однією з постраждалих від нападів була заступник Кузаконя Аліна Радченко.

XS
SM
MD
LG