Доступність посилання

ТОП новини

Дуда: є два кандидати на посаду прем’єр-міністра Польщі


Кому президент Польщі доручить формувати новий уряд сьогодні не прозвучало.
Кому президент Польщі доручить формувати новий уряд сьогодні не прозвучало.

Каденція парламенту нинішнього скликання закінчується 12 листопада і президент Польщі Анджей Дуда не бачить причин її скорочувати. Таку заяву він зробив сьогодні за підсумками зустрічей із представниками політсил, які перемогли на виборах.

Також Анджей Дуда зазначив, що є два серйозних кандидати на посаду премʼєра.

«Ми маємо дві політичні групи, які твердять, що мають парламентську більшість і мають кандидата на посаду прем’єр-міністра», – сказав Дуда.

Від правлячої партії «Права і справедливості», яка перемогла на виборах кандидатом, є Матеуш Моравецький – чинний премʼєр-міністр Польщі.
Демократична опозиція («Громадянська коаліція», «Третій шлях» і «Нова Лівиця») бачить на посаді премʼєр-міністра Польщі Дональда Туска.

«Це нова ситуація у наших демократичних стандартах. Ніколи не було такої ситуації, що вибори виграла одна група, а інші групи, які також мають своїх представників у парламенті, заявляють, що саме вони будуть мати більшість без групи-переможця, і вони представляють свого кандидата на посаду прем’єр-міністра», – наголосив президент Польщі.

Кому президент доручить формувати новий уряд сьогодні не прозвучало.

Читайте також: Військово-політичний союз України і Польщі та майбутнє ЄС: прогнози після виборів

Напередодні Анджей Дуда провів у Президентському палаці консультаційні зустрічі з представниками усіх виборчих комітетів, які будуть представлені в майбутньому Сеймі. 24 жовтня президент Польщі говорив з політиками правлячої партії «Права і Справедливості» та «Громадянською коаліцією». 25 жовтня консультації відбулися з представниками «Третього шляху», «Нової Лівиці» та націоналістичної «Конфедерації».

Як повідомила керівник канцелярії Президента Ґражина Іґначак-Бандих, зустрічі пройшли в «хорошій атмосфері». За її словами, президент задекларував відкритість до діалогу та співпраці з найбільш важливих для Польщі питань.

Згідно з конституцією Польщі, у президента є 30 днів після виборів на скликання нового парламенту. Після цього у глави держави є 14 днів, щоб оголосити кандидата на посаду премʼєр-міністра, і ще 14 днів має кандидат, щоб отримати вотум довіри в парламенті.

15 жовтня у Польщі відбулися парламентські вибори. За офіційними результатами, перемогла правляча партія «Право і справедливість» Ярослава Качинського. Політсила здобула 194 мандати і цього недостатньо, щоб створити парламентську більшість і сформувати уряд. Для цього треба щонайменше 231 депутатський голос. Натомість великі шанси сформувати більшість є у трьох опозиційних партій – «Громадянська коаліція», «Третій шлях» і «Нова лівиця», які разом мають 248 депутатських мандатів.

Форум

XS
SM
MD
LG