Доступність посилання

ТОП новини

Держсекретар США проводить в Афганістані переговори щодо мирної угоди


Держсекретар США Майк Помпео (л) і колтшній «урядовий директор» Абдулла Абдулла, Кабул, 23 березня 2020 року
Держсекретар США Майк Помпео (л) і колтшній «урядовий директор» Абдулла Абдулла, Кабул, 23 березня 2020 року

Держсекретар США Майк Помпео перебуває в Афганістані, щоб спробувати втілити мирну угоду з США, підписану минулого місяця з талібами, щодо вирішення багаторічної війни в країні.

23 березня Помпео провів окремо зустріч з президентом Афганістану Ашрафом Гані і зустрівся з головним суперником Гані, Абдуллою Абдуллою, який обіймав посаду «урядового директора» – організатора роботи уряду і радника президента, перш ніж зустрітися потім з обома афганськими лідерами.

Очікується, що Гані і Абдулла проведуть зустріч віч-на-віч, імовірно, щоб обговорити можливий компроміс.

Після підписання угоди з талібами мирний процес призупинився на тлі політичних суперечок, хто насправді є обраним президентом країни. І Гані, і Абдулла на початку місяця повідомили, що вступають на посаду президента Афганістану.

Візит Помпео відбувається через день після того, як афганський уряд провів свої перші переговори з талібами про обмін ув’язненими.

29 лютого Сполучені Штати підписали історичну угоду з талібами, що може привести до виведення всіх іноземних військ з Афганістану і припинення 18-річного конфлікту в країні.

Згідно з спільною декларацією, оприлюдненою урядами США і Афганістану 29 лютого, США і НАТО виведуть всі війська з Афганістану протягом 14 місяців, якщо таліби виконають зобов’язання, взяті в угоді.

XS
SM
MD
LG