Доступність посилання

ТОП новини

США зупиняють винятки з санкцій щодо цивільної ядерної програми Ірану


Держсекретар США Майк Помпео вважає, що це призведе до «посилення тиску на Іран та подальшої ізоляції режиму від міжнародної спільноти»
Держсекретар США Майк Помпео вважає, що це призведе до «посилення тиску на Іран та подальшої ізоляції режиму від міжнародної спільноти»

США вирішили покласти край виняткам зі своїх санкцій проти Ірану, які дозволяють російським, китайським і європейським фірмам здійснювати цивільну ядерну співпрацю з Іраном. Як повідомив 27 травня держсекретар США Майк Помпео, це призведе до «посилення тиску на Іран та подальшої ізоляції режиму від міжнародної спільноти».

Винятки з санкцій щодо «цивільно-ядерного співробітництва» поширюються на міжнародну роботу на заводі важкої води в Араку, на поставку збагаченого урану для дослідницького реактора в Тегерані і на вивіз відпрацьованого палива реактора. Компанії, що працюють на цих об’єктах, тепер мають 60 днів, щоб припинити свою діяльність, інакше їх очікують санкції. Але адміністрація американського президента продовжить на 90 днів виняток для міжнародних проєктів на АЕС в Бушері, щоб гарантувати безпеку операцій на об’єкті.

Адміністрація Дональда Трампа і республіканці в Конгресі переконані, що винятки з санкцій для цивільної ядерної програми Ірану дозволяють Тегерану отримувати доступ до технологій, які можуть бути використані для створення ядерної зброї.

Водночас фахівці в контексті скасування винятків із санкцій щодо Ірану кажуть, що завдяки цим виняткам міжнародні експерти мали мали можливість оцінити ядерну діяльність Тегерана, а наукові дослідження в цій частині ядерної діяльності були призначені для законних цивільних цілей, таких, як медицина.

Аналітики не виключають, що таке рішення США може посилити напруженість у відносинах з іншими сторонами, які підписали ядерну угоду з Іраном в 2015 році і які намагалися її врятувати в той час, як Вашингтон вийшов з угоди і періодично запроваджує суворі санкції щодо Тегерана.

XS
SM
MD
LG