Доступність посилання

ТОП новини

Шкарлет про звинувачення у сексизмі Поплавського: це справа суду, а не пліток


«В контракті ректора, мені здається, немає ніяких пунктів стосовно того, щоб його за аморальну поведінку звільнити»
«В контракті ректора, мені здається, немає ніяких пунктів стосовно того, щоб його за аморальну поведінку звільнити»

Тимчасовий виконувач обов’язків міністра освіти Сергій Шкарлет в інтерв’ю Радіо Свобода сказав, що звинувачення у сексизмі на адресу професора Михайла Поплавського має розглядати суд, якщо будуть такі позови.

Почесного президента Київського національного університету культури і мистецтв почали критувати за сексизм після появи його відео зі студентками КНУКіМ у TikTok.

«Я не можу казати про те, що не бачив, але, якщо є певні застороги з точки зору моралі, давайте все ж таки якось до особистості кожної людини апелювати. Вона ж має мораль. Вона ж має якось потім з’явитися в суспільстві», – зазначив Шкарлет.

При цьому т.в.о. міністра освіти та науки додав, що все повинен довести суд, «а не людські плітки, не фейсбучні вкиди і все інше».

«У правовій державі всі наслідки встановлює суд», – сказав Шкарлет.

На початку липня у офіційному TikTok-каналі ексректора КНУКіМ, професора Михайла Поплавського з'явилася низка відео, у яких він обіймається зі студентками, а в одному із них каже фразу: «Багаті чоловіки старими не бувають», після чого його звинуватили у сексизмі.

Радіо Свобода намагалося зв’язатися з Поплавським, але на момент публікації відповіді не отримало.

«Це відео проблемне на цілому спектрі рівнів: це і просування уявлення про меркантильність жінок, і заохочення чоловіків до споживацького ставлення до жінок, і нормалізація купівлі сексуальної прихильності дівчат, і зловживання своєю владою і статусом, і порушення базових умов згоди на секс – бо ми не знаємо, чим саме закінчується для студенток вишу, яким він керує, відмова брати участь у цих сумнівних іграх. І те, що цей ролик розміщено в мережі, більшість користувацької бази якої становить саме молодь, видається особливо нахабним», – написала дослідниця гендерних питань Марія Дмитрієва.

«Лише за такі дії та висловлювання в цивілізованих країнах Поплавський вже б давно отримав кілька судових позовів», – написала колишня в.о.міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Звинувачення у сексизмі на адресу Михайла Поплавського лунають не вперше. Так, у лютому цього року в інтерв’ю «Світському життю» на питання про «романи зі студентками» він заявив: «Ви запитайте краще у студенток, бо я їх просто всіх обожнюю. (..) Я ж любвіобільний мужчина, я ж це не приховую».

Михайло Поплавський – співак, почесний президент і екс-ректор Київського національного університету культури і мистецтв (1993-2015), професор, екснародний депутат. Був членом Партії регіонів та депутатської групи «Воля народу».

У червні 2020 року його обрали головою Аграрної партії України, яка заявила про бажання йти на місцеві вибори.

XS
SM
MD
LG