Доступність посилання

ТОП новини

Об’єднавчий собор: Порошенко подякував Ющенку за «інтенсивний діалог із Церквою-матір’ю» (трансляція)


Президент України виступає на Об'єднавчому соборі
Президент України виступає на Об'єднавчому соборі

Президент України Петро Порошенко подякував одному зі своїх попередників на посаді Віктору Ющенку за початок діалогу із Вселенським патріархатом з питання про автокефалію православної церкви в Україні. Про це глава держави заявив 15 грудня під час Об’єднавчого собору українського православ’я.

«Хочу нагадати, що сьогоднішньому Об’єднавчому собору вже в нашій новітній історії передували тривалі зусилля духовної та світської влади, мільйонів українського православного люду. Хотів би зазначити роль Віктора Ющенка, який започаткував інтенсивний діалог з Церквою-матір’ю», – заявив Порошенко.

«Константинопольська Матір-Церква реалізовує приналежну їй згідно з канонами місію – ввести автокефальну помісну православну церкву України як рівну серед рівних до родини помісних православних церков. Україна не була, не є і не буде канонічною територією російської церкви!» – вказав президент України.

15 грудня у Києві в Софійському соборі триває Об'єднавчий собор зі створення помісної праославної церкви. На ньому мають ухвалити статут та обрати предстоятеля церкви.

Собор проходить у закритому режимі, на площі коло собору зібралися громадяни, що підтримують створення помісної церкви. Перед ними виступають громадські діячі, а також представники влади.

Також до Києва приїхали представники парафій із різних регіонів. В інтерв'ю журналісту Радіо Свободу люди кажуть, що рішення про приїзд на собор ухвалювались самим вірянами парафій.

Радіо Свобода транслює спеціальний ефір про церковний собор.

запросити на собор одного клірика і одного вірянина

XS
SM
MD
LG