Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко вперше прокоментував доступ ГПУ до телефонів журналісток Седлецької та Бердинських


Журналістки Наталка Седлецька (л) та Крістіна Бердинських (п)
Журналістки Наталка Седлецька (л) та Крістіна Бердинських (п)

Журналістка Крістіна Бердинських в кулуарах саміту YES попросила президента України Петра Порошенка оцінити дії генерального прокурора, який «втручається в професійне життя журналістів, позбавляє їх права на захист джерел інформації, а також дозволяє перевірку телефонів протягом півтора року».

Наприкінці серпня суд надав ГПУ дозвіл на доступ до даних з її мобільного телефону і журналістки Радіо Свобода, головного редактора програми «Схеми» Наталки Седлецької.

У відповідь Петро Порошенко закликав журналістів зустрітися з генеральним прокурором Юрієм Луценком. За словами президента, він впевнений в тому, «що було би дуже добре, якби журналісти і медіаексперти прийшли до генерального прокурора і зняли би всі питання».

«Я впевнений, що ця можливість існує. Але це не виключає інші засоби захисту журналістів», – сказав Петро Порошенко.

Читайте також: «ГПУ vs журналісти. Пояснюємо суть за хвилину​»

«Я з вами, не хвилюйтеся. Я як президент, як громадянин усі чотири роки з половиною роки своєї президентської каденції робив все, щоб захистити свободу слова… Я не застосував воєнний стан спеціально для того, щоб не обмежувати свободу преси і свободу журналістів. У цій конкретній справі… По-перше, є велика публічна хвиля, по-друге, журналісти мають знати правду», – заявив президент.

27 серпня Печерський районний суд Києва на вимогу Генеральної прокуратури дав їй дозвіл отримати від провайдера інформацію з телефону головного редактора програми журналістських розслідувань програми «Схеми» Наталки Седлецької.

В ухвалі йдеться про надання доступу слідства до дзвінків і смс-повідомлень журналістки з липня 2016-го по листопад 2017 року і до даних про місце розташування її телефону протягом цих 17 місяців.

Радіо Свобода висловило обурення цією ухвалою. Редакція програми «Схеми» виступила із заявою, в якій засудила тиск на Наталку Седлецьку. Слідом із заявами про наступ на свободу слова та засудженням порушеного права журналістів на захист джерел виступили колеги по цеху, українські та міжнародні організації, серед яких, зокрема, «Репортери без кордонів», нью-йоркський «Комітет із захисту журналістів», Європейська комісія, Парламентська асамблея Ради Європи.

5 вересня журналістка Крістіна Бердинських повідомила, що суд надав Генеральній прокуратурі України доступ до інформації і з її телефону.

У Генпрокуратурі запевняють, що дані з телефонів журналісток необхідні слідству для розслідування «за фактами можливого розголошення директором Національного антикорупційного бюро України Артемом Ситником відомостей, що становлять державну таємницю».

XS
SM
MD
LG