Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко ввів у дію рішення РНБО про припинення договору про дружбу з Росією


Петро Порошенко зробив крок до припинення дії договору про дружбу між Україною і Росією
Петро Порошенко зробив крок до припинення дії договору про дружбу між Україною і Росією

Президент України Петро Порошенко підписав указ «Про рішення Ради національної безпеки та оборони України від 6 вересня 2018 року «Про договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною та Російською Федерацією», повідомляється на сайті президента.

Зазначається, що МЗС України має заявити Російській Федерації про бажання України припинити дію договору про дружбу з РФ відповідно до статті 40 цього договору та внести в установленому порядку на розгляд президенту України проект закону України про припинення дії договору про дружбу, співпрацю і партнерство між Україною і РФ.

«Також, відповідно до рішення РНБОУ, МЗС має поінформувати Організацію Об’єднаних Націй, Організацію з безпеки та співробітництва в Європі, інші міжнародні організації про бажання України припинити дію Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Росією, підписаного 31 травня 1997 року, та підстави припинення», – йдеться у повідомленні.

Читайте також: «Розірвання договору про дружбу з Росією. Які наслідки для України?​»

6 вересня 2018 року РНБО України підтримала ініціативу президента Петра Порошенка про непродовження договору про дружбу, партнерство і співробітництво з Російською Федерацією на наступні 10 років.

На тому засіданні Порошенко заявив, що найближчим часом, а саме до 30 вересня цього року, Російську Федерацію буде поінформовано нотою Міністерства закордонних справ України про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією від 1997 року.

У Кремлі на цю ініціативу заявили, що двосторонні відносини України та Росії перебувають у ситуації, «яку буде важко чимось зіпсувати», заявив речник президента Росії Дмитро Пєсков. Водночас, на його думку, «навіть в умовах цієї глибокої кризи було б нерозумно робити якісь кроки, які завдадуть додаткової шкоди народам двох країн».

Договір про дружбу між Україною і Росією був підписаний 1997 року, нині є чинним. Він, серед іншого, передбачає, що сторони «поважають територіальну цілісність одна одної і підтверджують непорушність існуючих між ними кордонів», а також «будують відносини одна з одною на основі принципів взаємної поваги до суверенної рівності, непорушності кордонів, мирного врегулювання спорів, незастосування сили або загрози силою».

Документ був укладений на термін у десять років – у 2008 році його дію було автоматично продовжено. Аби припинити дію договору, Україна має офіційно сповістити Росію не пізніше ніж за шість місяців до закінчення чергового десятирічного періоду – тобто до жовтня 2018 року.

XS
SM
MD
LG