Доступність посилання

ТОП новини

До 30 вересня Росії направлять ноту про припинення Договору про дружбу – Порошенко


Президент Петро Порошенко заявив, що до 30 вересня Україна має повідомити Росії про припинення Договору про дружбу
Президент Петро Порошенко заявив, що до 30 вересня Україна має повідомити Росії про припинення Договору про дружбу

Найближчим часом, а саме до 30 вересня цього року, Російську Федерацію буде поінформовано нотою Міністерства закордонних справ України про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією від 1997 року, повідомив президент України Петро Порошенко на засіданні Ради національної безпеки і оборони, інформує прес-служба президента.

«Ми не бажаємо пролонгувати договір з країною агресором. Це тверда і принципова позиція моя, як українського президента, українського уряду, українського парламенту і українського народу», – сказав президент.

Порошенко повідомив, що термін дії договору спливає 31 березня 2019 року.

«Щоб він не продовжився автоматично, як це передбачено умовами договору, в термін до 30 вересня українська сторона має повідомити сторону російську про його припинення», – зазначив Порошенко і додав, що за результатами засідання РНБО буде доручення Міністерству закордонних справ у найкоротший термін направити відповідну ноту російській стороні.

Глава української держави також зазначив, що усі міжнародні організації, включно з Організацією Об’єднаних Націй, будуть поінформовані про це рішення.

Читайте також: «Розірвання договору про дружбу з Росією. Які наслідки для України?​»

28 серпня президент України Петро Порошенко заявив, що очікує від МЗС необхідний пакет документів для початку реалізації процесу припинення Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією.

У Кремлі на це заявили, що двосторонні відносини України та Росії перебувають у ситуації, «яку буде важко чимось зіпсувати», заявив речник президента Росії Дмитро Пєсков. Водночас, на його думку, «навіть в умовах цієї глибокої кризи було б нерозумно робити якісь кроки, які завдадуть додаткової шкоди народам двох країн».

Договір про дружбу між Україною і Росією був підписаний 1997 року, нині є чинним. Він, серед іншого, передбачає, що сторони «поважають територіальну цілісність одна одної і підтверджують непорушність існуючих між ними кордонів», а також «будують відносини одна з одною на основі принципів взаємної поваги до суверенної рівності, непорушності кордонів, мирного врегулювання спорів, незастосування сили або загрози силою».

Документ був укладений на термін у десять років – у 2008 році його дію було автоматично продовжено. Аби припинити дію договору, Україна має офіційно сповістити Росію не пізніше ніж за шість місяців до закінчення чергового десятирічного періоду – тобто до жовтня 2018 року.

XS
SM
MD
LG