Доступність посилання

ТОП новини

ЄС закликає звільнити затриманих в Білорусі журналістів


Федеріка Моґеріні
Федеріка Моґеріні

Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і безпекової політики Федеріка Моґеріні закликала Мінськ звільнити затриманих журналістів. Про це йдеться в листі речниці глави європейської дипломатії.

Брюссель обіцяє подальшу підтримку Євросоюзу незалежним ЗМІ в Білорусі.

У заяві, яка є в розпорядженні білоруської служби Радіо Свобода, зауважується, що такі дії суперечать заявленій Білоруссю політиці демократизації і її міжнародним зобов’язанням.

«Повага основних прав і свобод, зокрема свобода вираження думки і свобода ЗМІ, повинна бути збережена. Ми приєднуємося до закликів звільнити затриманих. Євросоюз хоче стабільного, демократичного і щасливого майбутнього для Білорусі», – заявляють в офісі Моґеріні.

ЄС продовжуватиме уважно стежити за розвитком цієї ситуації, додається у заяві.

Сьогодні у Білорусі продовжилися затримання журналістів. За останніми даними, у рамках так званої справи «БєлТА» затримали 5 журналістів.

Як повідомляє білоруська служба Радіо Свобода, ці затримання відбуваються у рамках так званої справи «БєлТА».

7 серпня білоруські силовики затримали 8 редакторів та журналістів незалежних ЗМІ, їх звинувачують у несанкціонованому доступі до платної стрічки новин державного агентства «БєлТА». Слідчі прийшли з обшуками до двох найпотужніших інтернет-ресурсів країни – інтернет-порталу Tut.by та агентства «БєлаПАН».

Слідчий комітет Білорусі розслідує кримінальну справу за статтею про «несанкціонований доступ до комп'ютерної інформації». Приводом до порушення справи стала заява державного інформаційного агентства «БєлТА» про збої під час здійснення доступу до інформації для передплатників, які надавалися «БєлТА».

Читайте також – «Справа журналісток» у Білорусі: слідчі дії паралізували працю двох незалежних ЗМІ

За версією слідства, затримані журналісти мали «неправомірний доступ» до стрічки новин «БєлТА» протягом останніх двох років, що було понад 15 тисяч несанкціонованих підключень. Головний редактор інформаційного агентства «БєлаПАН» Ірина Левшина заявила, що в її агентства немає платної підписки на «БєлТА», але вони використовували замітки з загальнодоступного сайту «БєлТА» із посиланнями на джерело.

XS
SM
MD
LG