Доступність посилання

ТОП новини

«Справа 26 лютого»: ще 10 суддям із Криму оголосили підозру в Києві


Мітинг у Сімферополі 26 лютого 2014 року, архівне фото
Мітинг у Сімферополі 26 лютого 2014 року, архівне фото

Прокуратура АРК повідомила про підозру ще десяти суддям підконтрольних Росії судів Криму, йдеться в заяві пресслужби.

«Прокуратура автономії повідомила про підозру 3 «суддям Верховного суду Республіки Крим» і «судді Центрального районного суду міста Сімферополя» за частиною 1 статті 111 КК України (державна зрада), 3 «суддям Київського районного суду міста Сімферополь Республіки Крим» за частиною 1 статті 438 КК України (порушення законів і звичаїв війни). Також повідомляється про підозру 3 «суддям Київського районного суду міста Сімферополь Республіки Крим» за частиною 1 статті 111 та частини 1 статті 438 КК України за фактом незаконного кримінального переслідування учасників мітингу на підтримку територіальної цілісності України біля Верховної Ради АР Крим 26 лютого 2014», – йдеться в заяві відомства.

Прокуратура АРК стверджує, що слідство встановило, що зазначені судді, дії яких відомство кваліфікує як державну зраду, після анексії півострова в 2014 році, «зламавши присягу на вірність народу України, перейшли на службу до незаконно створених судових органів держави-окупанта, надаючи допомогу іноземній державі в проведенні підривної діяльності на шкоду суверенітетові і територіальній цілісності України».

Прокуратура вважає, що своїми діями судді сприяли «становленню окупаційної влади Росії, шляхом безпосередньої участі в роботі незаконно створених судових органів на півострові». Також стверджується, що судді «брали безпосередню участь у реалізації політики держави-окупанта, яка спрямована на переслідування громадян України, незгодних з окупацією півострова», нехтуючи положеннями Конвенції про захист цивільного населення під час війни.

Повідомляється, що судді підконтрольного Росії Київського районного суду міста Сімферополя протягом року здійснювали розгляд клопотань підконтрольних Кремлю слідчих про обрання та продовження запобіжного заходу одному з керівників Меджлісу кримськотатарського народу у вигляді утримання під вартою, після чого його засудили до восьми років позбавлення волі.

У відомстві уточнили, що підозрюваних суддів оголосили в розшук і наразі вживаються заходи для встановлення їхнього місця перебування.

26 лютого 2014 року відбувся мітинг на підтримку територіальної цілісності України перед будівлею Верховної Ради Криму. Тоді мітингувальникам протистояли проросійські активісти, в тому числі, з партії «Русское единство». Російська влада анексованого Криму звинуватила заступника голови Меджлісу кримських татар Ахтема Чийгоза в організації масових заворушень.

Прокуратура АРК повідомляла про підозру чотирьом прокурорам підконтрольної Росії прокуратури Криму за фактами переслідування учасників проукраїнського мітингу біля будівлі Верхової Ради Криму 26 лютого 2014 року.

Раніше Прокуратура АРК повідомила про підозру судді підконтрольного Росії Верховного суду Криму за фактами переслідування учасників проукраїнського мітингу біля будівлі Верхової Ради Криму 26 лютого 2014 року.

Святошинський районний суд Києва заочно визнав винним суддю Красногвардійського районного суду Криму в державній зраді, призначивши покарання – 12 років позбавлення волі. У жовтні цей же суд визнав винною в зраді суддю Севастопольського апеляційного суду АР Крим.

У липні 2019 року на такий же термін за аналогічною статтею засудили суддю з Криму.

Також прокуратура АРК повідомила про підозру двом суддям підконтрольного Росії Верховного суду Криму, які брали участь у процесі щодо «справи 26 лютого».

XS
SM
MD
LG