Доступність посилання

ТОП новини

Майже третина росіян продовжують підтримувати Пригожина – «Левада-центр»


До заколоту росіяни називали Пригожина «борцем за правду», «справжнім лідером» та «переможним генералом», а потім – «влаштував смуту», «пішов проти Росії», «рветься до влади»
До заколоту росіяни називали Пригожина «борцем за правду», «справжнім лідером» та «переможним генералом», а потім – «влаштував смуту», «пішов проти Росії», «рветься до влади»

У Росії рейтинг схвалення дій засновника ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина після його заколоту впав удвічі, проте все ще лишається на відносно високому рівні. За даними опитування російського «Левада-центру», яке проводилося 22-28 червня, до заколоту про позитивне ставлення до діяльності Пригожина казали 58% респондентів. Після завершення так званого «маршу справедливості» на Москву про схвалення діяльності голови ПВК «Вагнер» заявили 29% опитаних.

Російські соціологи також описали динаміку суспільного настрою щодо Пригожина.

До заколоту росіяни називали його «борцем за правду», «справжнім лідером», «патріотом» та «переможним генералом», а потім у його образі стали переважати негативні оцінки: «влаштував смуту», «пішов проти Росії», «рветься до влади», зазначають автори дослідження.

Також після заколоту знизився рівень схвалення діяльності міністра оборони Сергія Шойгу, якого Пригожин звинуватив в ударах по таборах «вагнерівців», спробі знищити його ПВК та бездарному веденні війни в Україні. Однак падіння рейтингу міністра стало не таким значним. Тижнем раніше діяльність Шойгу схвалювали 60% респондентів, а після заколоту Пригожина – 48%.

Водночас заколот практично не вплинув на показники президента Володимира Путіна. 22-23 червня його підтримували 81% росіян, у день заколоту – 79%, а 25-28 червня – 82%.

ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина здійснила спробу збройного заколоту в Росії 24 червня через нібито намір Кремля розпустити угруповання. Зрештою Пригожин заявив про відмову від руху на Москву та заявив, що його підлеглі «йдуть у зворотному напрямку до польових таборів». Під час заколоту «вагнерівці» збили кілька гелікоптерів та літак російської армії. Загинуло кілька льотчиків. Про точну кількість загиблих офіційно не повідомлялося.

Олександр Лукашенко повідомив, що Євген Пригожин 27 червня прибув до Білорусі.

XS
SM
MD
LG