Доступність посилання

ТОП новини

Повернення прихильності Путіна до Пригожина пов’язано з Бахмутом і мобілізацією – ISW


«Євген Пригожин, схоже, знову завойовує прихильність Путіна, ймовірно, через неспроможність російських звичайних військових виконати завдання, які Путін поставив перед ними під час зимового наступу на Донбасі» – ISW
«Євген Пригожин, схоже, знову завойовує прихильність Путіна, ймовірно, через неспроможність російських звичайних військових виконати завдання, які Путін поставив перед ними під час зимового наступу на Донбасі» – ISW

Засновник ПВК «Вагнер» Євген Пригожин знову завойовує прихильність російського президента Володимира Путіна, припускає американський Інститут вивчення війни (ISW).

«Євген Пригожин, схоже, знову завойовує прихильність президента Росії Володимира Путіна, ймовірно, через неспроможність російських звичайних військових виконати завдання, які Путін поставив перед ними під час зимового наступу на Донбасі. Схоже, що війська «Вагнера» отримують підкріплення, боєприпаси та політичне визнання», – йдеться у звіті.

Аналітики звертають увагу, що джерела, пов’язані з «Вагнером», 17 квітня оголосили, що ПВК готує до трьох мотострілкових бригад мобілізованих для посилення в Бахмуті, а Пригожин також підтвердив, що ПВК «Вагнер» активно отримує артилерійські боєприпаси.


«Пригожин виступав за те, щоб ПВК отримувала більше артилерійських снарядів, що свідчить про те, що Пригожин відновив постачання боєприпасів від Міноборони Росії. Держдума РФ також розгляне поправки до російського закону про права ветеранів щодо надання статусу ветерана приватним військовим компаніям (ПВК) і волонтерам. Раніше Пригожин виступав за визнання «вагнерівців» учасниками «спецоперації» в Україні і ухвалення цього законопроекту означало б покращення позицій Пригожина в кремлівському оточенні. Ступінь довіри та прихильності Путіна до Пригожина наразі невідомий, але ймовірно, що Путін зупинив зусилля російського МО помститися, відмовивши «Вагнеру» в підкріпленні та боєприпасах», – зазначають в ISW і додають, що видання The New York Times, посилаючись на документи Пентагону, повідомило, що Путін особисто спробував вирішити суперечку між Вагнером і Міноборони Росії, провівши зустріч Шойгу і Пригожина 22 лютого.

Серед причин зміни прихильності Путіна до Пригожина в ISW називають його нерішучість посилити мобілізацію або ж його розчарування російськими звичайними силами, які не захопили лінії фронту в Луганській і Донецькій областях до 1 квітня.

«Путіну, ймовірно, потрібна негайна перемога в Бахмуті напередодні Дня Перемоги 9 травня або, за чутками, до прес-конференції «Прямої лінії», яку він готується провести в червні, щоб утвердити свій авторитет серед внутрішньої аудиторії», – додають аналітики Інституту вивчення війни.

Напередодні в ISW зауважили, що новини про перепризначення генерал-полковника Михайла Теплінського свідчать про те, що Міноборони Росії прагне тісніше співпрацювати з ПВК «Вагнер», щоб завершити захоплення Бахмута на Донеччині.

Раніше аналітики вказували на міжусобицю між Міноборони Росії та ПВК «Вагнер».

XS
SM
MD
LG