Доступність посилання

ТОП новини

Затримано групу осіб, які утримували 120 людей у трудовому рабстві  – прокуратура


Лдей визволено, 17 з них вже звернулися до правоохоронних органів зі заявами про вчинення відносно них злочину
Лдей визволено, 17 з них вже звернулися до правоохоронних органів зі заявами про вчинення відносно них злочину

У Київській міській прокуратурі повідомили про затримання у Києві групи осіб, які організували на території міста та Дніпропетровської області схему вербування людей для утримання їх у трудовому рабстві.

«Згідно з матеріалами слідства, учасники групи на залізничних вокзалах Києва, Дніпра та Одеси підшуковували громадян, що перебували у складних життєвих умовах та не мали постійного місця проживання. Вказаним особам зловмисники пропонували роботу, пов’язану з вирощуванням та збором сільськогосподарської продукції на території Дніпропетровської області, обіцяючи зарплату від 3000 до 4000 гривень на місяць, а також безкоштовне житло та триразове харчування. Завербованих людей на мікроавтобусах доставляли на територію агрофірми у Дніпропетровській області, де розселяли у напіврозвалених будинках із абсолютно відсутніми умовами для проживання», – розповіли у прокуратурі.

За даними правоохоронців, щодня робітників залучали до роботи на складах агрофірми, а також у сезон – на полях для збору урожаю.

«Працювати змушували по 12-16 годин на добу. Обіцяні грошові кошти потерпілі не отримували, а весь їх «заробіток» обмежувався харчуванням сумнівної якості 2-3 рази на добу та алкогольними напоями. На території будинків, де проживали завербовані особи, за ними постійно наглядали так звані бригадири, які контролювали підйом та направлення на роботу, обмежували їх у пересуванні після повернення з робіт, принижували, застосовували психологічний тиск. При спробі завербованими особами самовільно залишити територію бараків, вербувальники та їх довірені особи погрожували застосуванням сили, а у разі невиконання їх вимог, застосовували її. Окрім цього, зловмисники обманним шляхом відбирали у потерпілих мобільні телефони та паспорти», – йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що за результатами кількамісячної роботи правоохоронці напередодні провели 18 обшуків, у тому числі за адресами агропідприємства, у будинках, де утримували людей, а також в автомобілях фігурантів.

Читайте також: «Це схоже на легалізоване рабство» – як українські заробітчани борються за компенсації після нещасних випадків на виробництвах Європи

«У ході слідчих дій вилучено чернетки, грошові кошти, банківські картки, телефони, ноутбуки, паспорта, пляшки із спиртовмісною рідиною та інші речові докази, які підтверджують протиправну діяльність. На момент обшуків на території агропідприємства у трудовому рабстві перебувало 120 осіб, які наразі визволені. 17 з них вже звернулися до правоохоронних органів зі заявами про вчинення відносно них злочину. П’ятьох фігурантів затримано у порядку ст. 208 КПК України. Серед затриманих вербувальники та бригадири. Наразі вирішується питання щодо повідомлення затриманим про підозру та обрання запобіжних заходів», – повідомили у прокуратурі.

Слідчі дії у кримінальному провадженні тривають.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.
XS
SM
MD
LG