Доступність посилання

ТОП новини

Армія РФ намагається повернути позиції, втрачені після затоплення в результаті знищення Каховської ГЕС – Гуменюк


«Вони (війська РФ – ред.) намагаються повернутися на ці відстані, які були для них недосяжними через високу воду» (фото ілюстративне)
«Вони (війська РФ – ред.) намагаються повернутися на ці відстані, які були для них недосяжними через високу воду» (фото ілюстративне)

Сили оборони Півдня фіксують повернення російської окупаційної армії на позиції, втрачені після затоплення в результаті знищення дамби Каховської ГЕС. Російські військові займають позиції на верхніх поверхах будинків, звідки ведуть мінометні обстріли. Про це в ефірі проєкту Радіо Свобода «Свобода.Ранок» заявила керівниця об’єднаного пресцентру оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк.

«Повернення ми фіксуємо. Вони (війська РФ – ред.) намагаються повернутися на ці відстані, які були для них недосяжними через високу воду. Там де вода відходить і навіть там, де вода ще не відійшла. Вони намагаються дістатися туди човнами і розгорнути свої позиції. Зокрема мінометні. На верхніх поверхах будинків, які не знаходяться під водою, але розташовані настільки близько, щоб можна було застосовувати мінометні розрахунки в обстрілах правобережної Херсонщини», – розповіла Гуменюк.

Наталія Гуменюк наголосила, що російська армія вдається до традиційної для себе практики використання житлової інфраструктури для військових цілей.

«Це підступна практика, яку вони використовують. Знову ховаються за цивільними об’єктами, цивільними людьми. Не надаючи допомогу і не використовуючи човни для допомоги цивільним, вони використовують їх для пересування своїх позицій. Всі ці факти ми ретельно фіксуємо», – стверджує військова.

Окрім цього, Гуменюк розповіла про морально-психологічний стан російських військових. За її словами, після подій пов’язаних із заколотом ПВК «Вагнер», частина окупаційних військ на території України – деморалізована.

«Шляхетне» російське офіцерство усвідомлює, що в той момент, поки справжні військові на фронті – на тій самій «СВО», як вони її називають, а в них в той час намагаються запанувати представники «з/к» (в’язні – ред.). Це дуже суттєво вплинуло на морально-психологічний дух, й так дуже знижений. Дуже демотивоване військо, з глибоким розумінням того, що поставлена перед ними мета – їм невідома і перспективи надзвичайно туманні», – пояснила керівниця пресцентру.

З огляду на бойові дії і окупацію Росією частини південних територій України, редакція не може незалежно перевірити наведені дані.

XS
SM
MD
LG