Доступність посилання

ТОП новини

Держдума РФ ухвалила закон про довічне ув’язнення за державну зраду


Кількість вироків у таких справах зросла після російського вторгнення в Україну
Кількість вироків у таких справах зросла після російського вторгнення в Україну

Держдума РФ ухвалила законопроєкт про довічні терміни ув’язнення за державну зраду. Наразі кримінальна стаття передбачає покарання від 12 до 20 років позбавлення волі та штраф до 500 тисяч рублів. Кількість вироків у таких справах зросла після російського вторгнення в Україну.

Документ також посилює кримінальну відповідальність за статтями про диверсію і тероризм та встановлює покарання за сприяння виконанню рішень міжнародних організацій, в яких Росія не бере участі – з формулювань випливає, що таким може бути визнаний Міжнародний кримінальний суд у Гаазі, який видав ордер на арешт Володимира Путіна.

Депутати пропонують збільшити максимальний термін за скоєння терактів до 20 років замість максимальних 15 років за чинним законодавством. У статті про сприяння терористичній діяльності запропоновано збільшити мінімальний поріг із п’яти до семи років позбавлення волі, а мінімальне покарання за допомогу тероризму збільшити з 10 до 12 років. Також посилюється покарання за участь у терористичній організації. Тепер за цією статтею може загрожувати від 10 до 15 років позбавлення волі.

Посилюється покарання і за статтею про диверсію. Тепер за дії, спрямовані на пошкодження об’єктів транспортної інфраструктури та життєзабезпечення населення, може загрожувати до 20 років позбавлення волі. Після початку вторгнення в Україну у Росії зросла кількість звинувачень у диверсіях. Раніше аналогічні справи часто розглядалися за м’якшими статтями – про хуліганство чи знищення майна.

Торік російські суди винесли 11 вироків за статтею про держзраду, кажуть правозахисники. Декілька з них пов’язані зі звинуваченнями у роботі на українські спецслужби.

XS
SM
MD
LG