Доступність посилання

ТОП новини

Росія відмовилася надавати ОБСЄ дані про збройні сили


Із публікації випливає, що вперше Росія повідомила про своє рішення 16 січня 2022 року
Із публікації випливає, що вперше Росія повідомила про своє рішення 16 січня 2022 року

Росія відмовилася від участі у щорічному обміні даними про збройні сили у рамках Віденського документа ОБСЄ, повідомила американська асоціація з контролю за озброєннями з посиланням на лист російської сторони. Цю інформацію російському виданню РБК підтвердив голова російської делегації на переговорах у Відні з питань військової безпеки Костянтин Гаврилов.

Із публікації випливає, що вперше Росія повідомила про своє рішення 16 січня 2022 року. У листі Гаврилова йшлося про те, що відмова пов’язана з рішенням Чехії «зупинити свої зобов’язання» щодо Росії та відмовою України брати участь в обміні інформації про збройні сили в рамках Віденського документа.

Крім того, у листі російська сторона звинуватила 29 країн-членів ОБСЄ у недотриманні різних положень документа. Болгарія, Польща та Франція, як стверджується у листі, не запросили Росію на свої військові бази, а Нідерланди виключили Росію зі списку адресатів повідомлень.

«Ми виходимо з того, що якщо Росія надішле свої дані, то вони опиняться в руках вищезгаданих держав», – йдеться у листі.

Згідно з заявою асоціації з контролю над озброєннями, станом на лютий 50 держав-членів ОБСЄ надали необхідну інформацію на 2023 рік. Чотири держави – Вірменія, Монголія, Польща й Україна – зробили це «із затримкою», а Киргизстан та Узбекистан не надають дані вже багато років.

Віденський документ був хувалений у 2011 році Організацією з безпеки та співпраці в Європі. Він передбачає, що сторони обмінюватимуться інформацією про розташування частини своїх військових формувань, про збільшення їх чисельності та цілі й завдання їх додаткового розгортання.

XS
SM
MD
LG